HuzairieHusinBlog: blogwalking?????

Saturday, March 13, 2010

blogwalking?????





Pagi tadi ada seorang minah masuk blog aku. Dia ada tinggalkan message yang mengatakan aku blogwalking. Tapi aku dah delete msg dia sebab bagi aku msg dia ada unsur2 perli. Lantak ko lah minah. Kalau ko sedang baca entry nie bermakna ko pon blogwalking juga :D Kepada sapa2 yang tak tau maksud blogwalking, berikut adalah takrifan blogwalking mengikut hasil "pemblogwalkingan" dan pemahaman aku :-)


Maksud


- secara SEMPOInya, blogwalking adalah aktiviti "berjalan2" ke blog lain.


Kebaikan


- luas pengetahuan terutama isu2 yang selalu diblogkan

- menambah kenalan di kalangan blogger

- dapat mempromosikan blog dengan meninggalkan URL blog pada komen

- menjana lebih banyak pendapatan kepada blog yang "sedut" duit


Keburukan

Aku nak highlight kan satu je lah keburukan nya iaitu CETAK ROMPAK !!! Kepada sapa2 yang suka copy dan paste bahan2 yang ada dalam blog orang lain, kalau boleh bagi lah kredit sikit kepada tuan punya blog tue. Bukannya kena bayar pon.

Aku sendiri pon memang selalu ambil artikel kat blog orang. Almaklum lah. Aku rajin blogwalking dan banyak benda2 menarik yang aku jumpa. So aku paste kat sini supaya boleh kongsi dengan korang semua. Tapi aku tak lupa bagi kredit kat author nya. Siapa yang selalu masuk blog aku nie mungkin perasan kot. Kecuali artikel2 yang aku ambil kat forum sebab kebanyakkan artikel kat forum tak dapat di pastikan sapa penulis artikel tersebut yang sah. Kira macam harta awam lah. Sapa2 pon boleh guna :D

Pesanan aku, jadilah blogger yang beretika. Bukan susah nak kesan orang yang cetak rompak apa2 yang ada dalam blog aku nie :D




So.... berwalking lah selalu k...


EPY WALKING.. ;-)

7 orang gemar komen entry aku:

  1. ala minah tu jeles tu..
    nape ko delete.. biar jer la

    ReplyDelete
  2. mls la.. lg aku tgk.. lg aku bengang.. baik delete.. hehe

    ReplyDelete
  3. pe brg delete, xkan dah cuak kot..=P

    ReplyDelete
  4. hohoo teringin gak nak tau apa dia perli, bajet bagus eh...salah ke blogwalking

    ReplyDelete
  5. SalaAm..

    Da tinggal jejak..

    Haha..

    Blog baru takde entri kopipes(copy-paste)..
    Blog lama sedang membuang2 entri sebegitu.

    ReplyDelete
  6. i luv blogwalking..
    dpt tambah kenalan...

    but i hate copy paste...
    indeed....

    ReplyDelete
  7. tetiba hari nih aku jd blur lak ttg blogwalking nih...;p

    ReplyDelete

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)