HuzairieHusinBlog: Ya Allah..... Kenapa Aku Di Uji....................

Thursday, March 4, 2010

Ya Allah..... Kenapa Aku Di Uji....................


Kita selalu Bertanya.... ......... .......dan Al-Quran sudah menjawabnya. ......... .......kita bertanya : kenapa aku diuji?quran menjawab :"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."

-Surah Al-Ankabut ayat 2-3kita bertanya : kenapa aku tak dapat apa yang aku idam-idamkan?quran menjawab


"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
- Surah Al-Baqarah ayat 216kita bertanya : kenapa aku diuji seberat-beratnyer?

quran menjawab
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
- Surah Al-Baqarah ayat 286
kita bertanya : kenapa rasa frust?

quran menjawab :


"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139kita bertanya : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?QURAN MENJAWAB :


"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."kita bertanya : apa yang aku dapa darpd semua ini?

quran menjawab :


"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ?
- Surah At-Taubah ayat 111kita bertanya : kepada siapa aku berharap?

quran menjawab:


"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
- Surah At-Taubah ayat 129kita bertanya :aku tak dapat tahan!!!quran menjawab :


"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
- Surah Yusuf ayat 12...... Kita jngn la terlalu mengikut kata hati kita.. percayalah... setiap apa yang berlaku ke atas diri kita.. pasti ada hikmahnya yg tersembunyi.. percayalah.......

so.... jangan lah kita sering berputus asa dan jangan bersedih.. ZA kan ader.. ;-).... ahaks... salam untuk semua dari ZA....

2 orang gemar komen entry aku:

  1. hahahha.

    leh cr ZA r lepas ni,nk luah mslh ker ape.

    :))

    ReplyDelete
  2. 2 la psl kak hami slalu la jgk btnya mcm 2..kdng2 2 rasa lemah,xbdaya dll lg tp rasa smua 2..kak hami bnyk bdoa agar dkuatkn,cekal utk tbah mghdapi sgla rintngn,duga'n yg dtng agar dpt mnempuhinya dgn sabar aminn...

    ReplyDelete

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)