HuzairieHusinBlog: ::BUANG VIRUS GUNA RUN

Thursday, June 24, 2010

::BUANG VIRUS GUNA RUN

salam dari zairie...




dah lama tak  zairie tak buat post pasal tutorial nie.. ok... firstly zairie nak tanya ngan korang sume.. mcmmane kalo antivirus korang dah out of date??? tambah lak camne kalo pen drive korang ade virus???? so.. jgn rusing jgn gusar.. meh duduk rapat2.. sy akan bg tahu kat korang sume cara nya... ilmu yang baik elok lah di sampaikan kpd semua an???

ok... mula2 cucuk pendrive korang kat port usb... die akan kuar kat auto play kan??? so.. jgn tekan auto play tue.. tersangat lah berbahaya kepada pc dan kesihatan anda...

tekan my komputer....and kat window korang ade kuar benda camnie....



so.. korang perasaan tak apa yang lain dari yang lain kat situ??? ya... betul tue... korang nyer drive f bentuk folder... untuk pengetahuan korang dan diri sy nie... kalo bentuk macam tue kompem 100 kali pendrive tue ada virus...

Pendrive yang ada virus, dia kan kua mcm nie....



cam ne nak buang nie???? antivirus dah out of date... aduh....


ok.... apa yang perlu korang buat, korang click kat start dan pergi kat run tue.... click jgn tak click...  hehe..
ok dah kua run... taip " CMD "




Then.. tekan ok... dia akan keluar benda alah itam nie..




dah kuar camnie korang taip drive pendrive korang tue berada kat drive mana??? contohyer di laptop sy dia berada di drive f:  kalo die berada di j ke m ke n ke... juz follow je... ok.... contohnyer seperti gambar diatas... dah tulis.. tekan enter... die akan kuar  F:/> kan???

next step:

step nie yang paling penting... step nak kenal pasti virus tu.. ok... apa yang perlu korang buat, pada benda itam tu korang tulis dir/w/o/a/p

kalo kefahaman leh tgk gambar nie...



dah taip korang tekan la enter tue... step pasni memerlukan pemerhatian yang teliti... apa yang perlu dibuat.. korang kena kenal pasti fail yang ada pada pendrive tue....



sume tue data-data yang ada pada pendrive sy.. banyak kan??? so macam mane nak kenal atau berkenalan ngan virus nie??? ko check satu2.. yang dalam inbracket tu xde pape.. so tak perlu risau.. tu fail ayng ade  dalam folder... ok... contoh yang sy dapat kenal pasti ia bukan fail sy adalah seperti autorun.inf

misal nya seperti ini...




nampak???? autorun.inf merupakan salah satu virus yang anti virus tak dapat kesan... biasa nya antivirus akan skip saja fail autorun nie....

so.. macam mane nak buang??? ok... mari kita lihat sama2 k.. =)

apa yang perlu dilakukan, korang taip perkataan nie k...

attrib -h -r -s -a *.*

seperti dalam gambar nie...


ok... nak buang korang taip 

del autorun.inf



mudah kan??? dah buang  pun virus nie.. hehe... ok.. step yang sama dilaku kan untuk fail yang anda rasa itu bukan fail anda seperti saya terangkan sebelum ni... =)

selepas itu.. pangkah window nie.. cabut pendrive dan masuk kan kembali... korang akan nampak perbezaan nya...




nampak kan??? drive F: tidak lagi berbentuk folder...

ini bermakna pendrive korang sudah suci dalam debu virus nie.. hehe...


TAPI INGAT!!!! CARA INI DILAKUKAN SEBELUM SCAN NGAN ANTIVIRUS


SELAMAT MENCUBA ....  =)