HuzairieHusinBlog: GEMPAR!!!! Perobohan Tembok Penjara Pudu

Monday, June 21, 2010

GEMPAR!!!! Perobohan Tembok Penjara Pudu

salam dari zairie....







itulah yang saya dengar kat tv td.. kat parlimen pun sudah dibahaskan... bahas kan pasal apa??? pasal perobohan tembok penjara pudu.... korang mesti tahu kan dimana letaknya lokasi penjara pudu nie kan??? bagi yang belum tahu dimana letaknya penjara yang terkenal nie, ia terletak di tengah2 bandar raya kuala lumpur... dekat dengan jalan pudu... paling senang faham dekat dengan times square... korang duduk atas bumbung times square nie, nampak la penjara nie.. kalo tak nampak... masyaallah.. pendek umur... hehe...

berbalik kepada tajuk asal kita....




penjara pudu dulunya dikenali sebagai pudu goal yang dibina pada tahun 1891 dan siap sepenuhnya pada tahun 1895... tembok penjara ini dibina daripada batu bata yang dilepa daripada simen yang diimport daripada negeri koloni british.









kini....... penjara pudu ini sudah menjangkau lebih kurang 100 tahun.. lama kan???? dengar nya penjara dan tembok ini dirobohkan untuk kerja pelebaran dan laluan bawah tanah jalan pudu dilakukan bermula 21 hingga 24 jun ini...








manakala, kerja pembinaan akan dilakukan bermula dari jan 10 pagi hingga jam 5 pagi.. waktu manusia tengah bermimpi indah...


namun.....



kerja-kerja perobohan penjara ini menimbulkan pelbagai reaksi daripada masyarat... pada pendapat saya, pihak kerajaan terlalu mengambil keputusan yang terburu-buru dalam membuat keputusan.. bangunan yang sudah menjangkau 100 tahun ini merupakan salah satu bangunan bersejarah dalam malaysia nie...



pada pendapat saya juga, kita pun tahu yang jalan disitu dah tentu sesak teruk.. cubalah kita bayangkan bagaimana jika kerja perobohan dilakukan???? pasti kawasan itu akan bertambah sesak daripada biasa... sudah pasti ada cara lain yang boleh diguna pakai selain merobokan bangunan yang mempunyai nilai sentimental nyer yang tersendiri....




terpulang lah kepada pihak kerajaan untuk menentukan baik buruk untuk memajukan negara nie... jangan sampai bangunan itu dirobokan separuh cukuplah... terus cacat pemandangan ibu kota cinta itu...





p/s : habis la... hantu2 kat KL mula berkeliaran... so, jangan pergi bukit bintang kerana banyak hantu2 yang berkeliaran.. baik hantu negro mahupun bukan negro... hehehe... salam....