HuzairieHusinBlog: ::GOOGLE TRANSLATE - OH! MUDAHNYA KERJA AKU -

Tuesday, July 6, 2010

::GOOGLE TRANSLATE - OH! MUDAHNYA KERJA AKU -

Salam dari zairie...

dah start belajar ni memang buzy sikit.. asgmnt itu la.. ini la... mana dengan final projek lagi la... adoi..... bila la nak abes belajar... ok.. bukan nak cite tentang kuliah aku ke, tapi aku nak cerita pasal translate nie... korang yang selalu buat nie mesti tak da masalah nye kan.. hehe... so, post aku kali ni khas untuk kanak2 yang masih dibawah jagaan ibu bapa atau penjaga... hahaha...


Add caption


ok.. kita nie pun bukan lah hebat sangat bahasa english nie.. cakap pun dah tertunggang terbalik... so, apa yang ada kat kita nie, kita kena lah manfaat nya dengan sebaik baiknya.. betl tak??? hehhe...

ok, apa yang korang perlu buat adalah.. pergi ke web yang korang nak tue.. contohnya cam wikipedia..

semua dalam bahasa jawa kan?? tak perlu risaw.. :D
ok... dah pegi ke web google tanslate.. kat situ dia ada langkah2 yang nak kene buat... ok.. dah pegi ke google transale... kalau belum, boleh la click di sini... dah click dia akan kuar window nak trnaslate nie.. 



ok.. kat window tue kan ade macam2 kan..??? ada kotak, ada itu, ada ini.. nie kire langkah nak transform kan die la nie.. huhu... ok, senang je, tak perlu kusut2 kan kepale.. 

step 1

pergi kat window yang tulis bahasa jawa tue.. apa yang buat, korang copy link die...



step 2

dah copy dah link tue, sila lah paste kan kat window google translate tue...




step 3

yang nie korang kene tengok betul2.. korang perasan tak ada kotak bawah copy url tu.. dia ada tulis translate from and translate into... yang from pilih BI.. yang into lak pilih Malay...


step 4


nie step yang terakhir... dah setting da semua, korang tekan translate.. nanti die akan proses semua permintaan kroang.. harap bersabar.. permintaan anda sedang di proses...


dah siap.. sekarang segala masalah korang sudah ditangani dengan mudah... apa yang korang kene buat, just copy and paste sahaja...

mudah bukan????

- SELAMAT MENCUBA -