HuzairieHusinBlog: September 2010

Thursday, September 30, 2010

BANYAK FOLLOWERS BANYAK FAMOUS Wooooooooo

salam dari zairie..


biasa la berblog kita kita memang suka tengok followers orang... kenapa??? sebab bagi seseorang tu mungkin followers melambangkan kegagahan sesuatu blog tu.... semakin banyak followers, semakin gah blog tu.. atau nama sainstifik nya famous la... oh ho... perlu ke famous??? perlu kot.. haha... jap jap.. 





memang la best bila kita ada ramai followers nie.... nampak sedap je mata memandang.. tapi sedap lagi bahu tuan blog nak memikul.. maksud nya... empuanya blog kena terus mengupdate blog dia daripada terus terbiar dan bersawang tanpa dijaga.. penat orang yang mengfollow kita tu... dorang pun nak tahu jugak cerita kita.. sebab tu dorang follow kita... ingat senang ke dorang nak follow blog kita nie... susah woooo..... kena tekan button follow, pastu kena masuk email pulak... dah la kena masuk email, password pun kena masuk jugak.... leceh betul... sebab tu la, kita kena hargai orang yang follow kita... macam mana nak hargai nya...? senang je... pergi la melawat blog dorang nie.. tinggalkan komen dekat entry mereka nie.. penat dorang karang panjang panjang sampai cecah lantai.. bagi la respond anda dekat dia.. nanti mungkin dia akan bagi respond balik dekat entry anda.. kan? huhu... kalau malas pun nak komen, pergi la shout box tu... tinggal la jejak anda dekat situ.. at least dia tahu la anda ada pergi ke blog dia..  bangga dia.. ada jugak blogger yang singgah blog aku nie... hehe....

zairie pernah buat entry followers vs komen.. mana lagi penting..? banyak respornd yang baik dari semua bloggers.. tak tahu la komen tu ada lagi ke tak... sebab baru baru zairie ada renovate sikit blog nie.. tukar dia nyer ruang komen la.. macam macam lagi lah.. haha.... kalau nak baca tu boleh la take time sikit..  sebelum nie, tak ingat bila.. dah lama lah. rasanya ada la dalam 3 or 4 bulan lepas... zairie ada jumpa satu blog nie... kalau tak silap zairie dia entry dia tajuk " aku lebih suka followers daripada komen " .... fuhh!!! panas tu.... zairie ada komen dia nyer entry tu.. zairie tulis, kedua dua penting.. ada pro and contra... tapi dia balas, followers lagi penting... nampak blog kita nie gah...  arrgghhh.. malas aku nak layan blogger macam tu.. tak beradab... kalau dok melayan lagi menjadi dia... biar kan lah dia dengan dunia dia.. huhu..  

kalau tanya zairie pulak mana lagi pentig, sebenarnya kedua dua penting.. tapi zairie lebih menitik berat kan komen daripada followers... dengan komen yang di tinggalkan pembaca,  ia membantu sedikit sebanyak dalam gaya penulisan kita... gaya macam mana zairie tak tah.. tapi muingkin dari segi gaya bahasa, ayat tunggang langgang ke tak.... followers pulak bagi zairie ia membantu kita menaikkan semangat untuk mengupdate dan terus  berblog hingga titisan darah yang terakhir.. cewahh... zairie pernah ke satu blog nie... followers dia tak da la banyak sangat, tetapi dia punya komen.... perrrrggghhhhhh.... cecah lantai kot... penat nak baca... 3 hari 3 malam  tanpa bintang bintang pun belum tentu habis baca... macam  macam reaksi dari pembaca dia... blog mana.... oopssss... dah lupa... tak highlight.. hehe.. 

sebenarnya la kan, popular boleh dicari.. banyak cara boleh kalau nak popular.. nak cara cepat ke cara lambat... cara cepat senang je... bukan susah pun... camna cara nya.. nanti nanti la zairie cerita.. hehe... apa yang penting, memang kerjasama antara bloggers, tapi apa yang paling penting... sentiasa update blog kita... cerita la apa anda nak cerita.. tiada siapa nak halang.. tapi biar lah yang berilmiah sikit supaya dapat meninggalkan kesan kepada pembaca... kan.?? 



dalam dunia sama samalah kita saling bantu menbantu.. bagi zairie, followers banyak ke, followers sikit ke, tak penting... yang penting kita kena saling bantu menbantu seperti membantu bloggers newbie.. mereka banyak kena belajar mengenai blog..  tak perlu kendekut ilmu di dada.. ilmu kan baik dikongsi bersama supaya kita dapat merasa manis nya.. kan...???

akhir kata daripada zairie, 

wabillahitaufik walhidayah

assalamualaikum w.b.t    : )
»»  BACA SELANJUTNYA...

Wednesday, September 29, 2010

PESANAN UNTUK LELAKI

Salam dari zairie..


baru bukak email zairie.. setelah hampir sepurnama tak bukak.. banyak email yang masuk.. yang banyak kronker email dari facebook la... kebetulan member zairie ada hantar email berbentuk nasihat.. mari lah kita sama sama baca.. tak kira lah lelaki ke wanita ke.. boleh baca jugak.. menambahkan ilmu di dada... :D


TAJUK : PESANAN UNTUK LELAKI




SEKADAR JADI MODEL UNTUK BLOG SENDIRI.. :)

Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yg akan ditarik masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka yg tidak memberikan hak kpd wanita dan tidak menjaga amanah itu. Mereka ialah:


1.  Ayahnya

Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak mempedulikan anak anak perempuannya didunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak anak  perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dgn hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya

.(p/s; Duhai lelaki yg bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang?. Adakah kau mengajarnya bersolat & saum?..menutup aurat?..pengetahuan agama?.. Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah utk menjadi bahan bakar neraka jahannam.) 


2.  suaminya

Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan utk suami tapi utk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yg alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh, saumnya tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dlm neraka.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteri tercintamu sekarang?. Dimanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yg kau akan sehidup semati bersamanya di 'taman' neraka sana .) 


3.  abang abangnya

Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam,tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak. 

(p/s; Duhai lelaki yg mempunyai adik perempuan, jgn hanya menjaga amalmu, dan jgn ingat kau terlepas... kau juga akan dipertanggungjawabk an di akhirat kelak...jika membiarkan adikmu bergelumang dgn maksiat... dan tidak menutup aurat.) 


4 . anak anak lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram disisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya.. .maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabk an di akhirat kelak....dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.

(p/s; Duhai anak2 lelaki.... sayangilah ibumu.... nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa.... kerana ibu juga insan biasa... tak lepas dari melakukan dosa... selamatkanlah dia dari menjadi 'kayu api' neraka....jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi penemannya.)



Lihatlah.... .betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yg bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka.Firman Allah S.W.T;"Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka dimana bahan bakarnya ialah manusia, jin dan batu-batu... ."



renung renungkan... dan selamat beramal...

assalamualaikum...

»»  BACA SELANJUTNYA...

MAIN KUTU ITU HARAM?

salam dari zairie..


sebelum tu zairie nak tanya dekat anda semua.. pernah tak anda main kutu..?? bukan bermain mencari kutu ye.. main kutu... main kumpul kumpul duit... collect seorang rm1 contohnya, pastu cabut undi siapa dapat dulu.. siapa dapat dulu best la.. banyak duit.. pastu orang lain pulak dapat.. sampai la orang terakhir dapat duit tu...


sebelum nie pun zairie pernah jugak main kutu.. masa zaman zaman budak budak dulu la.. main dengan member member...  biasa la.. budak budak mana ada duit banyak banyak.. simpan la duit sekolah.. kalau tak silap dulu zairie main sehari seorang kena bayar rm50 kot dekat accountant kutu nie.. kira dia la yang pegang duit nie.. hehe...





baru hari nie zairie tahu yang sebenar nya dan sebenarnya main kutu nie haram... haram dekat mana tak tahu la pulak..  zairie tengok ada kelebihan main kutu nie.. kalau dulu zairie nak beli barang banyak guna duit kutu nie la.. lepas dah  beli barang tu pokai.. tapi selalunya  lepas turn  zairie dapat duit kutu nie, zairie akan bayar habis duit kutu tu sampai orang terakhir.. so dah tak payah la fikir dah.. hehe...

kalau klita pandang dari sudut positif, banyak kelebihan main kutu nie.. pendapat zairie la... baiklah.. misalnya dari segi kejujuran... dari situ kita boleh tahu kejujuran accountant kutu kita tu.. selalunya kawan kawan kita la yang pegang... kita boleh dia jujur ke tak.. amanah ke tak.... kalau tak jujur dan amanah tak payah kawan dia... gi men jauh jauh.. haha.. 

lepas tu kita tengok pulak dari segi tanggungjawab... bagi zairie nie la aspek yang paling penting sekali dalam permain cari kutu nie.. eh! permainan kutu nie.. kalau siapa yang ada sifat tanggungjawab, dia akan bayar duit kutu nie on time.. tak da tangguh tangguh.. kalau dia tak nak bayar  pun tak pa... tak rugi pun sebenarnya.. kita buang je die terus dalam permainan... tak payah nak main lagi... buang masa je... lepas nie kalau dia nak mintak join kita cakap apa taw,,, "tiada maaf bagi mu".. hehe.. kejam betul... orang cam nie kejam tak pe.. :)

zairie pernah tengok makcik makcik kat kampung zairie dulu main kutu.. dornag tu lagi hebat... sehari bayar RM10! gila la... kalau dapat turn dia tu, fuh! berapa la.. lepas kot beli peugeot EX1
.. haha... tapi seirus la.. sebenarnya main kutu nie best sangat... time nak bayar memang liat.. tapi tu.. adat permainan.. dapat memang sedap....

sejak dah diharamkan kat malaysia nie, dah tak boleh la main lagi.. nanti tak pasal pasal kena tangkap pulak.. dah la kena tangkap.. kena bayar denda pulak RM5000 atau penjara 3 tahun atau kedua dua nya sekali.. berat tu hukuman nya... kalau nak main, main senyap senyap.. haha... jahat nye aku.. huhu...  baik tak perlu lah main.. kerajaan buat macam tu adalah sebab nya... undang undang diwujudkan untuk mendisiplinkan kita kan.. betul tak?? 




kalau anda semua nak baca cerita pasal kutu nie boleh la pi kat sini.. macam macam ada.. kredit jugak pada mereka sebab bagi idea nak buat entry nie.. haha...


KOSMO
HARIAN METRO


renung renungkan.. dan selamat beramal.. :)


assalamualaikum..
»»  BACA SELANJUTNYA...

Tuesday, September 28, 2010

I LOVE U MAMA..!

Salam dari zairie...


jap jap... nak batuk jap.. uhukuhukuhuk... hmmmm..... ok.... nak buat lain dari yang lain sikit dalam entry zairie nie... sebelum nie zairie banyak cerita pasal info semasa, pasal nuffnang... tapi yang nie zairie nak buat entry khas sikit.. khas buat my mama yang jauh dimata.. biasa la anak dia kan sedang berada di perantauan.. orang kata makin jauh, makin dekat di hati.. hehe... 

ok.. orang kata jika anak lelaki dia akan rapat dengan mama dia kan.. yang perempuan pulak akan rapat dengan papa dia... betul ke teori tu?? boleh pakai ke?? pendapat tu zairie rasa zairie setuju kot sebab zairie rapat dengan mama zairie... memang khamcing habis la.. anak mama kan.. hehehe... korang mana yang jauh dengan family mesti rindu kan dengan keluarga.. tu memang tak dinafikan la.. zairie pun sama.. tapi bagi zairie, zairie suka jika jauh dari keluarga.. sebab apa??? sebab ia mengajar kita erti hidup berdikari.. memang susah bila semua buat sendiri... 

dulu time dengan family, semua la mama buat... minum pagi, tengahari, petang, malam... tengah malam je tak da.. sebab semua dah tidur.. kalau tak, kompem, dapur tu dok ketang ketung lagi.. siapa lagi.. kerja mama i la.. hahaha... 

tapi.......

dekat rumah sewa nie, hari hari makan nasi + kicap + telur..... muka pun dah macam telur dah... aduh... rindu nyer masakan mama saya... hehe... korang mesti nak tengok kan mama zairie nie macam mana....? ok lah.. sila lihat mama saya... masih muda... :)


nie lah mama i.. bukan awek zairie ok.. hehe... kalau zairie jalan berdua je dengan mama zairie orang akan cakap.. " eh?? adik u ker nie..." uish.. adik??? nie mama  i ok... kenapa??? tak percaya???? hehehe.... nampak muda kan.... bak kata fasha sandha dalam iklan apa ntah.. " usia hanya pada angka" ... huhuhuhu....

oh ibu... bila la dapat bertemu... anakmu rindu sangat sama ibu... hehe...  Kepada korang yang dekat dengan family tu, selalu lah bersama dengan mereka.. semasa masih hidup nie la kita dapat merasa kasih ibu.. 

ok lah... sekadar melepaskan rindu kat mama zairie je.. hehe...

assalamualaikum.. :)
»»  BACA SELANJUTNYA...

JAWAPAN KEPADA INCOME NUFFNANG TAK NAIK NAIK

salam dari zairie...


Penat sungguh hari nie.. banyak sangat kerja.. kerja itu lah.. ini lah.. hmm... biasa lah.. tanggungjawab seorang pelajar.. hehe... ok... ini bukan entry luahan hati seorang insan bernama zairie k... ini cuma apa yang zairie nak kongsi dengan anda semua pembaca setia blog ini.. thanks.. 


zairie rasa benda nie bukan lah suatu perkara yang baru lagi... ada jugak zairie perasan bila singgah blog kawan kawan yang lain.. tapi, zairie tertarik dengan satu entry dari seorang blogger nie.. dalam entry nie, dia tulis traffic saya tinggi.. tapi earning dari nuffnang masih macam tu lagi.... entah la.. dah lupa dah.. lebih kurang macam tu lah bunyi nya.. hehe...


sebenarnya apa yang zairie nak sampaikan bukan lah nak mengkondem sesiapa.. tetapi zairie sekadar mahu  berkongsi pandagan dan pendapat dengan anda.. mungkin apa yang zairie ingin kongsi kan dengan anda semua nie akan terjawab serba sedikit kemuskilan tu.. :)


baiklah.. sebenarnya terdapat banyak faktor mengapa earning dekat account nuffnang kita tak naik naik walaupun traffic blog kita memcecah hampir 200 uniqe visitor sehari. ini apa yang zairie dapat dari start counter zairie.. 







sekarang cuba anda semua perhatikan gambar di atas... apa yang anda dapat tafsir kan daripada carta pai diatas...? 


betul tu.. tengok je la peratus mana yang paling tinggi... 73.5% kan?? hehe... kalau anda nak tahu 73.5% itu adalah pengunjung yang datang bertandang ke blog zairie nie selama 5 saat jer... tak sempat nak baca entry zairie nie... hehe... kenapa 5 saat?? itu zairie tak tahu.. mungkin tersilap website ke or tertekan dua kali ke... itu zairie tak tahu... apa yang zairie nak bagi tahu pasal 5 saat nie bila visitor datang hanya 5 saat mungkin iklan nuffnang yang sedang berjoget joget dekat blog anda belum sempat habis loading lagi.. so macam mana nak kira??  iklan apa yang muncul pun tak tahu.. sebenarnya, income akan masuk bila iklan tu dah keluar..maksudnya blog tersebut sudah habis loading... baru income akan dikira.. ini selalunya untuk mereka yang dapat BE dari nuffnang... kejap lagi zairie cerita pasal BE nie... k... 




ok lah.. zairie nak melencong sikit la.. nak cerita sikit pasal earning dari nuffnang nie.. tapi bukan kesemua yer.. yang biasa blogger dapat.. biasa nya BE dan campaigns..


campaigs nuffnang..








kalau nak ikutkan bayaran dari pihak nuffnang.. kampen ini adalah kampen untuk bayaran paling rendah sekali.. biasa nya akan dikira Cost Per Click (CPC) .. kalau tak silap zairie, ada lah dalam rm 0.25 yang akan dibayar.. so, kalau nak masyuk dengan campaign nie, kena lah visitor blog kita tolong click kan...  jumlah income akan dikemaskini pada hari isnin.. so, kalau nak check earning anda, boleh la check hari isnin.. hehe..


tapi........


campaigns nie akan menjadi kan jumlah anda berkurangan jika anda bukan status glitterati dari nuffnang.. bayaran anda akan dibayar separuh daripada  bayaran asal.. so, dah rugi dah kat situ... kan..??? seterusnya yang nie paling penting.. agaknya dah tahu time bila iklan nak keluar, harap harap lah ada traffic tinggi time tu... mana taw ada yang klik ke... tapi perlu ingat... tiada klik... tiada earning..... :)




Buffered Earning (BE)




yang nie kalau siapa dapat memang tak duduk diam la... kejap kejap tengok duit kat nuffnang.. hehe..  BE merupakan status yang tinggi jugak la kepada blogger yang dapat.. iklan akan sentiasa keluar.. tiada istilah iklan tidur.. melainkan dah nak pergi ke metered earning.. apa  itu metered earning..?? nanti zairie cerita k.. berbalik kepada BE nie.. kampem bagi BE nie bergantung kepada pengiklan itu sendiri nak pilih blog mana yang sesuai denga iklan mereka nie..  takkan iklan ammum nak letak kat blog bola sepak.. macam abg ben cakap la.. tak logik.. hehe.. so,  hanya blog yang terpilih sahaja akan terpilih... 


dari segi bayaran pulak, ia dikira Cost Per Impression Campains.. kalau iklan BE nie, status kewangan anda akan diupdate setiap hari.. so, tak perlu tunggu hari isnin.. anda akan tahu hari nie berapa yang naik... tapi...... traffic kena betul betul mantap.. baru earning pun akan mantap.. :)...


so, zairie harap, apa yang zairie cuba sampaikan, anda dapat lah terima... sekadar berkongsi informasi.. tidak salah... :)... kalau ada kemuskilan, boleh la tanya.. yang senang senang je k.. yang susah susah kena tanya nuffnang.. hehe...




assalamualaikum...
»»  BACA SELANJUTNYA...

Monday, September 27, 2010

3 TIPS MENDAPATKAN TRAFFIC MANTAP

salam dari zairie...


kalau sebut pasal trafic, mesti korang terbayang uniqe visitor blog kan..??? salah tu.. sebenarnya aku terbayangkan polis trafik tu.. hahaha... betul la... uniqe visitor... siapa tak nak kan sehari blog dia cecah 200 to 300 uniqe visitor... bagi aku banyak tu.. ingat senang ke 300 orang nak bukak blog kita nie.. susah wooo... hehe... so, apa rahsia nya....??? ala... nama pun rahsia.. mana boleh bagi tahu... so, kita terpaksa la tukar topik lain.. hehe... gurau je.. jangan marah yer.. :)


sesak nyer... memang mantap trafic nie. hehe

kan best kalau blog aku sesak cam tu.. nie cuma sesak sementara je.. pastu memanjang lancar.. huhu.. jadi kalau nak bagi sesak apa tips dia..?? baiklah.. aku nie takda la banyak sangat nak dikongsi kan dengan korang.. apa yang boleh aku kongsi, aku kongsi.. sharing is caring kan... ??  :)

untuk mendapatkan trafic yang mantap bukan lah suatu kerja yang senang, ia perlu usaha yang lebih... tapi untuk blog kita, kita sanggup buat apa je kan?? ingat lah.. orang yang rajin berusaha, pasti berjaya.. betul tak..??




gambar diatas sekadar berkongsi.. tiada niat lain.. yang tu adalah lah statistik blog aku.. bila?? biar lah rahsia.. tak penting pun.. yang penting, tips tu.. hehehe...


TIPS 1 (BLOGWALKING)

nie merupakan asas untuk tarik blogger lain datang blog kita.. kita merayap blog kawan kawan hingga sesat sampai tak jumpa jalan pulang.. tinggalkan jejak di shout box mereka... bertanya khabar.. dah makan ke belum.. dan dengan meninggalkan link korang dekat shoutbox, pasti tuan blog or penggunjung blog tu akan singgah blog korang... 





TIPS KE-2 (KOMEN)


Kita kalau dah singgah blog kawan kawan tu, apa salahnya komen jap entry beliau.. penat dia karang panjang panjang... at least kalau korang komen, ada la respond dari dari pembaca dan penulis.. baru la best berblog.. ilmu dapat, member dapat.. duit??? no komen.. hehhe...
sebenarnya aku nak kasi link nie kat korang semua.. khas untuk pembaca blog zairie.. tiada terdapat di mana mana.. limited edition punya.. hehehe... ok... sila beri kan perhatian sepenuhya ok.. cam cikgu lak.. hehe


lepas korang komen panjang lebar sampai cecah lantai, letak la link nie untuk mempromosikan entry terbaru korang.. 


nie adalah contoh yang aku buat.. boleh la buat sebagai rujukan..


<a href="URL ANDA"> TEXT PERWAKILAN URL </a>



Mudah bukan?? kalau korang buat macam tu, orang tahu la apa entry terbaru anda... :)


<a href="http://innit.nuffnang.com/redirect/285342"> IKLAN NUFFNANG MAIN SOROK SOROK DENGAN AKU  </a>






TIPS KE-3 (BUAT ENTRY YANG PANAS)


Entry panas yang aku maksud kan bukan lah merujuk kepada cerita yang tak senonoh k.. korang nie.. fikir bukan bukan je .. hehe... entry yang panas maksud nya keyword yang orang selalu cari or search kat google...
contoh :




  1. kes pembunuhan Dato sosilawati lawiya
  2. jadual peperikasaan
  3. epilog syurga cinta
  4. dan lain lain lagi...


Apa yang aku bagi nie mungkin sikit je... tapi harap ia dapat memberikan manfaat kepada korang semua... lepas nie.. bila trafic dah mantap, baru la BE mari.. bila BE sudah mari, baru la earning nuffnang korang masyuk...






wah.. aku baru jer dapat BE lagi dari nuffnang


BE DARI AIR ASIA.. THANKS :)


ingat.. yang kejar duit sangat.. kejar sikit sikit tak pa.. hehe... percayalah, bila trafic korang dah mantap, confirm ada advertiser nak iklan kan iklan dorang kat blog korang... 

assalamualaikum..



»»  BACA SELANJUTNYA...

Sunday, September 26, 2010

RESEPI BUBUR ANAK LEBAH | TERUJA + PELIK

Salam dari zairie...


biasa la kalau time raya nie... kalau tiada open house bukan raya la.. selagi raya tak habis.. selagi tu la open house  tak kan jadi closed house.. hehe...  nak kongsi dengan korang semua pasal satu menu nie.. memang pertama  kali dalam hidup zairie jumpa makanan nie.. selama nie tak pernah jumpa pun.. huhu.. tak tahu la kalau korang semua pernah makan... 


dengar nama pun dah pelik... bubur anak lebah... first time dengar nie... kuno betul aku nie... tak tahu la kalau korang dah pernah dengar.. bagi zairie.. ia suatu benda yang baru la dalam hidup nie...


macam nie la rupa bubur anak lebah nie.... ( bagi yang tak pernah nampak lagi la... )





macam nie la rupa dia.. bila zairie tengok macam tak lalu je nak makan... macam pelik je.. tapi bila fikir balik kalau tak makan sekarang, bila nak makan lagi kan... so, dengan wajah kehenseman ni, terus daku mengambil pinggan... rasa nya...... perrrgggghhhhhhh.... sedap gila... sehingga menjilat jari... hehe... rasa bubur nie macam satu kuih nie.. kuih apa pun tak ingat... 

resepi bubur anak lebah nie entah la.. kena tanya orang yang selalu buat... lagi pun susah nak cari bubur nie..  tapi rasa bubur nie macam dia letak tepung.. tepung apa tak tahu la pulak.. huhu

ok lah.. harap lepas nie, kalau gi open house, jumpa lagi la makanan yang pelik pelik.. hehe

assalamualaikum..

»»  BACA SELANJUTNYA...

PEUGEOT EX1 | KERETA IDAMAN LELAKI UNTUK MENGAYAT WANITA

Salam dari zairie..


kepada lelaki yang berada di luar sana, ini merupakan satu tips untuk mengayat wanita.. pakai la kereta nie.. confirm.. anda adalah pilihan wanita di luar sana... memang anda lah yang paling kaca.. segak... menawan.... tak percaya....?? cuba beli.. harga nya masih dalam tanda tanya bagi zairie.. hehe....

nak  cerita lebih pun tak tahu sangat.. tapi zairie ada la sikit info pasal kerete peugeot untuk korang... 

" kereta konsep elektrik EX1 keluaran peugeot berjaya memecahkan beberapa rekod dunia dari segi pecutan sebaik enjin dihidupkan.. 
EX1 mempunyai dua motor elektrik dengan kuasa maksimum 250 Kw "

jom kita layan gambar kereta idaman lelaki.. :D














cantik bukan.. tak teringgin ke nak pakai??? hehe


p/s : dah order dah kereta nie.. tapi tak sampai lagi.. hehehe

»»  BACA SELANJUTNYA...

Saturday, September 25, 2010

REVIEW ADVERTISMENT BUFFERED EARNING | MOSHI MOSHI JAPAN

Salam dari zairie...


mulai sekarang.. zairie nak nak buat review iklan yang jadi buffered erning kat blog zairie nie.. sebelum nie zairie tak pernah buat lagi.. jadi mana mana je iklan yang masuk blog zairie nie (yang jadi buffered erning) zairie akan mempromosi iklan tu.. atau dengan kata lain, buat review la.. bukan apa, ia penghargaan zairie kerana telah memilih blog zairie nie menjadi duta iklan dorang.. cewwaaah... ahaha... 



mesti korang tertanya tanya kan.. benda apa iklan moshi moshi japan nie... untuk pengetahuan anda semua, mosyi mosyi japan nie akan kampen pergi ke japan dengan menaiki air asia... kira iklan air asia la nie.. zairie dah study dah tentang iklan nie.. so, ini lah yang zairie dapat kongsi kan dengan anda semua..

harga tiket :

tiket yang ditawarkan untuk pergi ke jepun memang cukup murah.. iaitu pada hanya rm99 sahaja.. tak sampai rm100 pun.. sesiapa pun boleh pergi.. tetapi harga tiket nak balik malaysia pulak, sekitar rm 312.00... bergantung kepada terma dan syarat...




tempahan tiket :

yang nie zairie tak pasti sama ada betul ke tak.. menurut laman web air asia, tiket boleh ditempah pada 23 hingga 26 september 2010 dan terbang ke jepun pada 9 disember 2010 hingga 31 julai 2011... sesiapa yang dah beli tiket terbang ke japan nie, anda akan naik di KLIA dan turun di Haneda Airport.. 

Haneda Airport Japan
jika anda berminat nak pergi ke japan, cepat cepat lah booking tiket sementara harga masih murah lagi... last 2 day...!!!! hurry hurry...!!! 

untuk booking tiket, klik disini..

ni pesanan daripada air asia untuk mereka yang ke japan nanti..
  1. kadar tidak terdapat selama tempoh sekatan
  2. tiket mulai 9hn disember harus persetujuan peraturan
  3. AAX terbang ke jepun hanya pada selasa, khamis dan sabtu..

kepada yang pergi tu.. selamat pergi... selamat kembali... nanti ada BE yang baru, zairie buat review lagi.. 

p/s : kalau jumpa iklan air asia tu, klik klik la ea.. :D

assalamualaikum..





»»  BACA SELANJUTNYA...

MOTIVASI DIRI | RAHSIA PERMAINAN BOLING

Salam dari zairie..


korang mesti tertanya tanya kan.. main boling pun ada rahsia jugak ker?? sebenarnya ada... mungkin kita tak sedar.. atau kita malas nak sedar.. atau kita memang tak nak sedar.. baiklah.. sebenarnya entry zairie nie zairie nak buat sikit motivasi.. motivasi untuk diri zairie dan juga anda semua... sama samalah kita share ok.. :)

boling nie antara permainan yang paling aku suka.. sebab apa? sebab sukan boling nie main dalam air cond.. tak kena panas.. al-maklum la.. jaga kulit.. hehe..  dalam sebulan tu mesti aku akan main boling.. tak kesah la sebulan sekali pun.. sementara aku kat ipoh buat masa nie, aku selalu main ngan member khamcing aku.. Zack.. kalau kat KL pulak.. aku selalu main dengan famili aku.. yang paling hebat papa aku la.. aku sekadar memenuhi syarat je kalau main.. underdog.. hehe....


kadang kadang kita nampak jer main boling nie senang.. baling je bola boling tu kat atas lane.. mana dia nak pergi lantak la.. ke longkang ke.. ke pin ke.. janji baling.. betul tak?? hehe... dont worry.. aku dulu pun macam tu jugak.. main main... sekali kena tiaw dengan sifu aku.. siapa lagi sifu aku kalau bukan papa aku... cara dia mengajar memang best la... terbaik.. hahaha... 

ok.. cukup mukadimah aku..  korang percaya tak.. setiap sesuatu tu mesti ada rahsia kan..?? kejadian langit dan bumi pun ada rahsia nya.. begitu juga dengan sukan boling nie.. pun ada rahsia jugak...  tapi rahsia mana boleh bagi tahu kan??? tapi yang nie, zairie buat khas punya.. untuk korang... zairie nak bocorkan rahsia permainan boling nie... haha.. 

Rahsia Permainan Boling..

RAHSIA 1 (FOKUS)

Apa yang kita lakukan harus ada fokus.... tanpa fokus kita tidak akan dapat mencapai sesuatu tu dengan jayanya... ok.. contohnya semasa kita nak baling bola boling tu, mesti kita mata kita fokus dekat pin tu kan?? sebab apa korang pandang pin tu??? sebab mana tahu boleh strike ke... tak strike pun pin tu jatuh banyak.. kira ok la... kira nya korang fokus la time nak baling bola tu.. tu yang leh pin tu jatuh... dapat tak...?? ok lah... contoh paling senang.. benda nie pun semua akan lalui.. pasti... masa belahar dulu dulu or sekarang, time lecturer/cikgu mengajar kat depan korang beri perhatian tak??? kalau korang beri perhatian, pasti apa yang cikgu tu nak sampai kan, pasti korang akan dapat... tak percaya cubalah... :)

Fokus penting dalam apa jua kita lakukan

RAHSIA  KE-2 (RIADAH)

Kalau cakap je pasal riadah.. cuba kita tengok diri kita jap.. dalam sebulan berapa kali kita pergi jogging.. berapa kali kita pergi gym..?? berapa kali kita keluar kan peluh selain peluh naik turun tangga office/rumah korang..??? zairie rasa ada la dalam 0 kali.. banyak kan?? hahaha... mana ada masa nak buat semua tu.. manyak sibuk woooo..... lagi mahu pergi buat itu suma... haiiiyaaaa..... ha...... so... ini lah rahsia permainan boling nie... sebenarnya mana yang masih tak tahu lagi.. boling nie pun sukan jugak ye... bila sebut sukan ia mesti berkait rapat dengan riadah.. dalam islam kan riadah digalakkan... untuk menjadi kan badan kita sihat dan cergas... tak da la lembik semacam je... kan?? hehe... ok... kita dah la jarang riadah... bila kita pergi shopping dekat shpping complex yang besar besar selalu nya mesti ada pusat boling kan..??? so, dengan pakai seluar jean dan baju kemeja disertakan dengan tie yang merah menyala pun boleh bermain sukan boling nie... tak salah... cuma pelik sikit la.. hahaha... so, secara tak langsung korang dah melakukan perkara yang digalakkan dalam islam.. iaitu riadah.. taniah kepada anda... :)


RAHSIA KE-3 (BELAJAR)

belajar sesuatu benda yang baru tu akan menjadi akan ia sesuatu pengalaman yang berharga... 
aku tengok majoriti yang datang main boling semua dikata kan boleh main.. termasuk lah aku.. kira bola tu kena la 2 3 kali pin.. hehe... tapi bila kita belajar sesuatu yang baru nie, kita jangan takot untuk gagal.. malah kita mesti berani untuk gagal.. orang yang berjaya pasti pernah gagal... nak belajar sesuatu yang baru seperti main boling nie, kita kena berani untuk gagal... kalau selalu baling bola tu masuk longkang, tak perlu la rasa down.. rasa putus asa ke... kita perlu buang perasaan tu jauh jauh... katakan pada hati kita.. "takpa.. aku akan cuba lagi... kali ini lebih baik dari tadi.."
kalau nak cerita pasal cara balingan bola boling nie, memang banyak.. aku sendiri pun tak terbelajarnya.. tapi apa yang aku tahu, ada orang baling bola boling dengan buat bola hook, spin, straiht ball or cross...  cara aku baling.. entah la.. haha.... tak kesah la.. yang penting kita belajar... kan   :)


RAHSIA KE-4 (HORMAT MENGHORMATI)

main boling pun kena hormat ke??? pada yang maish tak tahu lagi, zairie nak bagi tahu dalam permainan boling pun kita kena hormat.. hormat kat siapa??? hormat kepada meraka yang main boling nie la... ok.. kenapa aku cakap macam nie? bayangkan turn korang nak baling.. kebetulan brother/awek sebelah korang tu nak baling jugak... lebih baik bagi dia baling dulu.. tak salah pun nak baling sama sama.. tapi cuba bayangkan macam mana bila korang sama sama baling tu salah seorang daripada korang hilang keseimbangan lalu terlanggar dia??? dah la langgar.. jatuh atas dia pulak kan... perrrgghhh... memang la jadi tumpuan.. hahaha.. sebab tu seorang kena mengalah.. sebab aku dah selalu kena marah dah ngan sifu aku sebab time orang sebelah nak baling, time tu jugak aku nak baling.. sedey wooo... huhu






sebenarnya banyak lagi rahsia dia... slow slow.. ilmu baik bagi sikit sikit.. kalau bagi semua nanti boleh jadi benda lain.. biar step by step.. kan...??? hehe... so, aku harap lepas nie makin kerap la anda bermain boling.. hehe...



p/s : bila la aku dapat lawan boling dengan awek aku nie.. dia asyik tak nak je... hebat woo awek aku main boling.. ada sesiapa nak try main boling dengan dia?? hehe






»»  BACA SELANJUTNYA...

Friday, September 24, 2010

EDISI TERJAH HANDPHONE | REVIEW IPHONE 4

Salam dari zairie..


kepada yang masih tak tahu lagi. I PHONE dah keluar....!!!!!!!  gila la... siapa yang gila gadget nie, boleh la beli.. murah je.. tak mahal... hahaha... harga nya...?? kejap lagi aku bagi tahu berapa harga nya.. sebelum nie pun aku dah pernah buah edisi terjah handphone nie..  dari terjah jandphone nie jugak la... aku berjaya peroleh E71.. susah oo nak dapat... tu papa i yang bagi k.. baik hati dia.. hehe..


STEVE JOB DENGAN I PHONE 4



dulu iphone 4 nie adalah masalah sikit.. sebenarya bukan sikit.. tetapi banyak... tak silap aku masalah speaker kot.. entah la.. aku pun dah lupa... lepas tu masalah tak dapat connect internet pulak... tapi, semua dah ok dah... dah dapat digunakan sepenuhnya... :)
Perasan atau tidak, i phone sebenarnya takda 3G.. yang lepas pun kena 3G kat belakang... tak sedap la.. tak tahu la apa motif sebenar nya... tapi, apa yang pasti.. grafik, features semua memang mantap la.. pasti buat korang semua cair dan lentok punya... hehehe...

ok.. nak buat review pasal iphone 4 nie.. berikut adalah ciri ciri iphone yang pasti korang akan beli apple buat lelong.. hehe...

  • iphone 4 lebih nipis, lebih kuat dan ringan . 25% lebih nipis dari iphone 3GS.. dengan ukuran 9.3 membuatkan iphone 4 ni adalah smart phone paling nipis.. setakat ni la.. :)





  •  punyai processor yang laju, tambah pula dengan dengan kehebatan ios.. yang boleh buat pelbagai kerja dalam satu masa.. kira multi task la nie..
  • sangat laju... dikatakan  kelajuannya adalah 4 kali lebih laju, 4 kali lebih kuasa bateri, 4 kali lebih pixel skrin.. 
  • kamere i phone 4 nie adalah mencapai sehingga 5 megapixel.
  • punyai led flash dan kemampuan iso yang lebih tinggi.. so lepas nie, tiada lah rungutan nak ambil gambar korang posing dalam gelap.. :)
  • tak cukup lagi, iphone 4 di tambah denganwujudnya kamera VGA di bahagian hadapan.. tapi jangan ingat 3G lak ye.. kalau ada, china punya la tu.. jangan tertipu.. hehe





  • setakat nie, iphone 4 hanya mampu nak layan internet melalui wifi je... 3G?? nanti nanti la.. hehe
  • boleh merakam video HD dan edit sekali..
  • paparan yang sangat tajam (sharp). iphone 4 adalah telefon bimbit yang mempunyai resolusi tertinggi di dunia. pixelnya amat tinggi dan lansung tak dapat diamati oleh mata kasar..
  • bateri?? ok..7 jam masa untuk berbual 3G, 10 jam video dan 300 jam untuk stand by.. gempak kan..?? 
  • 3.5 inci skrin dan 960 x 640 pixel.
  • mengunnakan cip A4 (sama dengan ipad)
  • bing yahoo adalah ejen carian internet selain google.







berkenaan dengan harga iphone nie, kemungkinan iphone 4 nie akan dipasarkan dengar harga seperti iphone 3gs sekarang nie.. dan iphone 3gs akan diturunkan harganya.. harganya... sekitar RM3000.. boleh tahan jugak harga dia...






pesanan dari steve job....

"ini adalah salah satu bentuk yang paling indah yang pernah anda lihat.. ini adalah satu perkara yang paling tepat dan indah yang pernah kami buat...:


p/s : sorry la tak dapat upload video official.. tak tahu kenapa... korang boleh terus ke sini..


berminat... beli la sementara stok masih ada... anda pasti yang paling hebat kalau pakai iphone nie... hehehe




assalamualaikum..
»»  BACA SELANJUTNYA...