HuzairieHusinBlog: HIDUP MESTI BERANI UNTUK GAGAL

Tuesday, September 21, 2010

HIDUP MESTI BERANI UNTUK GAGAL

Salam dari zairie...


kalau zairie tanya kepada korang yang tengah baca nie la kan.. siapa tak nak gagal....???? sila angkat tangan... huhu.. fuh! ramai sungguh yang angkat nie.. termasuk lah aku sendiri.. ahaks.. siapa yang nak gagal kan... mesti semua orang nak berjaya dalam kehidupan atau apa sahaja yang kita lakukan.. betul tak?

so, aku nak buat sesi motivasi sikit la... tak pernah aku buang tabiat buat entry motivasi.. entah apa penyakit yang melanda aku sekarang nie nak buat sesi motivasi pulak... bukan selalu kan.. kadang kadang dalam kehidupan, kita kena la motivasi diri nie kan.. kalau tak sebulan sekali, setahun sekali.. tak pun setahun sekali.. tak pun seumur hidup sekali.. hehe.. sekurang kurang nya kena la ada.. supaya kita boleh berfikir sejenak.. biar kita berfikir sebentar... 


SUMBER : GOOGLE


Sebelum tu zairie nie bukan pakar motivasi ea.. sekadar apa yang zairie fikir kan je.. sharing is caring.. kan..? hehe.. ok.. mari kita mula kan..  apa yang akan kita rasa apabila kita gagal dalam sesuatu yang kita ambil...?? sudah pasti kita akan rasa down kan...? itu memang tak dapat dinafikan la..  kita akan sedih.. muram... senang cerita, kita nak buat sesuatu pun malas.. tak da mood..

SITUASI 1 (GAGAL DALAM PEPERIKSAAN)

kita menduduki sesuatu ujian... kita menjawab ujian dengan tenang.. yakin... dan percaya yang kita akan dapat score paper nie.. confirm la dapat score punya.. tak percaya tengok la nanti result keluar.. confirm gempak punya la... ahaks!

so, tunggu punya tunggu.. result pun keluar.. time lecturer bagi kertas exam tu, dia bagi tahu ada seorang yang dah fail paper dia.. tapi kita yakin... " itu bukan paper aku.. aku yakin.." ... kertas exam mula diedarkan.. kita tunggu nama kita dipanggil.. lambat... resah melanda diri.. jantung berdengup kenyang.. akhirnya....... nama kita mula di panggil.. nama orang terakhir sekali... lecturer beritahu pada kita... " awaj kena perlu belajar lebih lagi... " ... susah nak percaya kan...  keyakinan pada diri kita suatu ketika dahulu seolah memakan diri ini... kita rasa down.. tertekan.. mood belajar terus off.........

SUMBER : GOOGLE

namun, pernah tak kita terfikir...   untuk muhasabah kan diri kita.. bercakap dengan diri kita... "takpa zairie.... kau mesti bangkit daripada kegagalan nie.. tak bererti exam yang kau ambil nie.. akan fail jugak untuk exam yang akan datang..." .. percaya la... apa yang berlaku.. mesti ada hikmahnya... mungkin daripada kegagalan itu, kita akan menjadi seorang pelajar yang berdedikasi.. siapa tahu... 


SITUASI 2 (GAGAL DALAM PERCINTAAN)

Ha... sebelum tu siapa tak pernah bercinta lagi??? sila tinggal kan komen anda nanti yer.. hehe.. zairie??? zairie pernah bercinta... dan zairie pernak mengalami kegagalan pada cinta.. tapi, bukan zairie nak cerita kisah kegagalan cinta zairie.. nie secara umum.. ok... kita dah couple dengan dia dah hampir 5 tahun lama nya.. dah jumpa la mak bapak dia..nenek dia sekali dah jumpa.. kira saudara mara cakap.. arrgh.. comfirm la korang akan khawin nanti... tapi.. ita jangan terlalu yakin sangat.. kita perlu ingat.. cinta boleh berubah.. kita jangan sanka kan panas sampai ke petang... mana tahu hujan nak turun kejap lagi ke... boleh mandi hujan.. haha.. ok serius.. huhu.. tup tup.. kita berpisah.. putus di tengah jalan... terpisah setelah lama nya kasih tercipta.. biasa la.. orang dah putus cinta nie, semua tak nak... makan pun nak tak nak je.. mandi pun malas... huhu... relax la... memang kita perlu sedih.. sedih itu perlu.. supaya kita boleh layan perasaan kita... zairie percaya.. mesti ramai pernah buat macam tu.. tak payah la menipu.. ahaha... 

percayalah... setiap pertemuan tu, pasti ada perpisahan.. sama ada berpisah hidup.. mahupun berpisah mati.. so, kita kena sedia menghadapi perpisahan... tapi jangan la terlalu obses sangat ok.. huhu...  bagi zairie, jika kita berpisah dalam percintaan nie.. ada hikmahnya.. mesti korang pernah dengar pepatah nie kan...

"...wanita baik, hanya untuk lelaki yang baik.. begitu juga sebaliknya..."






kita takda la nak cakap kita nie baik sangat.. tu pepatah orang orang dulu.. ada la tu maksud tersirat.. yang nie, nanti kita kaji di waktu yang lain ok.. huhu.. perpisah yang terjadi pada diri kita nie, pasti ada hikmahnya.. mungkin Allah mahu berikan insan yang betul betul terbaik untuk diri kita.. percaya tak.. zairie cerita sikit ok kisah cinta zairie.. cewahh. ahaks... 

suatu ketika dulu, zairie pernah bercinta.. zairie mengenali nya hampir 2 tahun.. zairie tahu, mungkin dia jodoh zairie.. tapi, putus di tengah jalan.. tak pa.. zairie tahu, pasti ada seorang wanita yang paling terbaik dalam hidup zairie sedang menunggu zairie di hadapan.. mungkin zairie belum temui nya pada masa tu.. so, nak dipendek kan cerita, suatu hari memang takdir allah, zairie bertemu dengan wanita tersebut.. memang cantik.. secantik budi pekerti nya.. baik dari tutur katanya, tingkah lakunya.. semua ada.. kira ciri ciri wanita idaman zairie la nie.. ahaks... so, zairie mula mengenali dirinya.. kami rapat.. dan akhir nya kami bercinta... sepanjang percintaan kami, kami di uji dengan pelbagai ujian... memang dashyat la.. huhu... tetapi.. itu bukan bererti kami tak dapat atasi masalah tu.. apa yang datang, kami atasi nya bersama.. sepanjang hubungan itu juga, kami sering bantu membantu tanpa mengira.. susah senang bersama.. kira u jump i jump jugak la.. hehe.. sedar tak sedar, sudah hampir 2 tahun hubungan kami.. tapi.. dia pernah bagitahu zairie... 


"usia hubungan itu, bukan segala galanya.. kejujuran dalam percintaan itu yang perlu.." 

kesimpulanya dari kisah cinta zairie tadi... percaya lah, jika kita gagal dalam percintaan, pasti akan ada yang lebih baik dari sebelum nya... buktinya.. zairie dah jumpa yang terbaik untuk diri zairie.. pasti zairie akan menyayangi sepenuh hati.. :)


ok lah.. cukuo la dulu setakat nie 2 situasi.. nanti kita sambung lagi ok.. insyaallah... nasihat zairie untuk diri zairie dan korang semua...

JANGAN TAKUT UNTUK GAGAL..!


Setiap apa yang berlaku ke atas diri kita, pasti ada hikmah nya.. setiap manusia itu pasti akan diuji.. berserah lah apa yang kita lakukan kepada allah.. pasti kita akan menjadi manusia yang berjaya.. insyaallah...





p/s : yang baik datangnya dari allah, yang buruk sudah pasti dari zairie.. yang baik dari entry nie, boleh la korang ambil... yang tak baik, just baca saja.. hehe


assalamualaikum..






1 orang gemar komen entry aku:

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)