HuzairieHusinBlog: JAWAPAN KEPADA INCOME NUFFNANG TAK NAIK NAIK

Tuesday, September 28, 2010

JAWAPAN KEPADA INCOME NUFFNANG TAK NAIK NAIK

salam dari zairie...


Penat sungguh hari nie.. banyak sangat kerja.. kerja itu lah.. ini lah.. hmm... biasa lah.. tanggungjawab seorang pelajar.. hehe... ok... ini bukan entry luahan hati seorang insan bernama zairie k... ini cuma apa yang zairie nak kongsi dengan anda semua pembaca setia blog ini.. thanks.. 


zairie rasa benda nie bukan lah suatu perkara yang baru lagi... ada jugak zairie perasan bila singgah blog kawan kawan yang lain.. tapi, zairie tertarik dengan satu entry dari seorang blogger nie.. dalam entry nie, dia tulis traffic saya tinggi.. tapi earning dari nuffnang masih macam tu lagi.... entah la.. dah lupa dah.. lebih kurang macam tu lah bunyi nya.. hehe...


sebenarnya apa yang zairie nak sampaikan bukan lah nak mengkondem sesiapa.. tetapi zairie sekadar mahu  berkongsi pandagan dan pendapat dengan anda.. mungkin apa yang zairie ingin kongsi kan dengan anda semua nie akan terjawab serba sedikit kemuskilan tu.. :)


baiklah.. sebenarnya terdapat banyak faktor mengapa earning dekat account nuffnang kita tak naik naik walaupun traffic blog kita memcecah hampir 200 uniqe visitor sehari. ini apa yang zairie dapat dari start counter zairie.. 







sekarang cuba anda semua perhatikan gambar di atas... apa yang anda dapat tafsir kan daripada carta pai diatas...? 


betul tu.. tengok je la peratus mana yang paling tinggi... 73.5% kan?? hehe... kalau anda nak tahu 73.5% itu adalah pengunjung yang datang bertandang ke blog zairie nie selama 5 saat jer... tak sempat nak baca entry zairie nie... hehe... kenapa 5 saat?? itu zairie tak tahu.. mungkin tersilap website ke or tertekan dua kali ke... itu zairie tak tahu... apa yang zairie nak bagi tahu pasal 5 saat nie bila visitor datang hanya 5 saat mungkin iklan nuffnang yang sedang berjoget joget dekat blog anda belum sempat habis loading lagi.. so macam mana nak kira??  iklan apa yang muncul pun tak tahu.. sebenarnya, income akan masuk bila iklan tu dah keluar..maksudnya blog tersebut sudah habis loading... baru income akan dikira.. ini selalunya untuk mereka yang dapat BE dari nuffnang... kejap lagi zairie cerita pasal BE nie... k... 




ok lah.. zairie nak melencong sikit la.. nak cerita sikit pasal earning dari nuffnang nie.. tapi bukan kesemua yer.. yang biasa blogger dapat.. biasa nya BE dan campaigns..


campaigs nuffnang..








kalau nak ikutkan bayaran dari pihak nuffnang.. kampen ini adalah kampen untuk bayaran paling rendah sekali.. biasa nya akan dikira Cost Per Click (CPC) .. kalau tak silap zairie, ada lah dalam rm 0.25 yang akan dibayar.. so, kalau nak masyuk dengan campaign nie, kena lah visitor blog kita tolong click kan...  jumlah income akan dikemaskini pada hari isnin.. so, kalau nak check earning anda, boleh la check hari isnin.. hehe..


tapi........


campaigns nie akan menjadi kan jumlah anda berkurangan jika anda bukan status glitterati dari nuffnang.. bayaran anda akan dibayar separuh daripada  bayaran asal.. so, dah rugi dah kat situ... kan..??? seterusnya yang nie paling penting.. agaknya dah tahu time bila iklan nak keluar, harap harap lah ada traffic tinggi time tu... mana taw ada yang klik ke... tapi perlu ingat... tiada klik... tiada earning..... :)




Buffered Earning (BE)




yang nie kalau siapa dapat memang tak duduk diam la... kejap kejap tengok duit kat nuffnang.. hehe..  BE merupakan status yang tinggi jugak la kepada blogger yang dapat.. iklan akan sentiasa keluar.. tiada istilah iklan tidur.. melainkan dah nak pergi ke metered earning.. apa  itu metered earning..?? nanti zairie cerita k.. berbalik kepada BE nie.. kampem bagi BE nie bergantung kepada pengiklan itu sendiri nak pilih blog mana yang sesuai denga iklan mereka nie..  takkan iklan ammum nak letak kat blog bola sepak.. macam abg ben cakap la.. tak logik.. hehe.. so,  hanya blog yang terpilih sahaja akan terpilih... 


dari segi bayaran pulak, ia dikira Cost Per Impression Campains.. kalau iklan BE nie, status kewangan anda akan diupdate setiap hari.. so, tak perlu tunggu hari isnin.. anda akan tahu hari nie berapa yang naik... tapi...... traffic kena betul betul mantap.. baru earning pun akan mantap.. :)...


so, zairie harap, apa yang zairie cuba sampaikan, anda dapat lah terima... sekadar berkongsi informasi.. tidak salah... :)... kalau ada kemuskilan, boleh la tanya.. yang senang senang je k.. yang susah susah kena tanya nuffnang.. hehe...




assalamualaikum...

1 orang gemar komen entry aku:

  1. mcm mner nak buat earning guna trafic..
    yg ada kat blog saya yg pkai klik kot..
    tp earning xnaik2...:(

    ReplyDelete

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)