HuzairieHusinBlog: MAIN KUTU ITU HARAM?

Wednesday, September 29, 2010

MAIN KUTU ITU HARAM?

salam dari zairie..


sebelum tu zairie nak tanya dekat anda semua.. pernah tak anda main kutu..?? bukan bermain mencari kutu ye.. main kutu... main kumpul kumpul duit... collect seorang rm1 contohnya, pastu cabut undi siapa dapat dulu.. siapa dapat dulu best la.. banyak duit.. pastu orang lain pulak dapat.. sampai la orang terakhir dapat duit tu...


sebelum nie pun zairie pernah jugak main kutu.. masa zaman zaman budak budak dulu la.. main dengan member member...  biasa la.. budak budak mana ada duit banyak banyak.. simpan la duit sekolah.. kalau tak silap dulu zairie main sehari seorang kena bayar rm50 kot dekat accountant kutu nie.. kira dia la yang pegang duit nie.. hehe...





baru hari nie zairie tahu yang sebenar nya dan sebenarnya main kutu nie haram... haram dekat mana tak tahu la pulak..  zairie tengok ada kelebihan main kutu nie.. kalau dulu zairie nak beli barang banyak guna duit kutu nie la.. lepas dah  beli barang tu pokai.. tapi selalunya  lepas turn  zairie dapat duit kutu nie, zairie akan bayar habis duit kutu tu sampai orang terakhir.. so dah tak payah la fikir dah.. hehe...

kalau klita pandang dari sudut positif, banyak kelebihan main kutu nie.. pendapat zairie la... baiklah.. misalnya dari segi kejujuran... dari situ kita boleh tahu kejujuran accountant kutu kita tu.. selalunya kawan kawan kita la yang pegang... kita boleh dia jujur ke tak.. amanah ke tak.... kalau tak jujur dan amanah tak payah kawan dia... gi men jauh jauh.. haha.. 

lepas tu kita tengok pulak dari segi tanggungjawab... bagi zairie nie la aspek yang paling penting sekali dalam permain cari kutu nie.. eh! permainan kutu nie.. kalau siapa yang ada sifat tanggungjawab, dia akan bayar duit kutu nie on time.. tak da tangguh tangguh.. kalau dia tak nak bayar  pun tak pa... tak rugi pun sebenarnya.. kita buang je die terus dalam permainan... tak payah nak main lagi... buang masa je... lepas nie kalau dia nak mintak join kita cakap apa taw,,, "tiada maaf bagi mu".. hehe.. kejam betul... orang cam nie kejam tak pe.. :)

zairie pernah tengok makcik makcik kat kampung zairie dulu main kutu.. dornag tu lagi hebat... sehari bayar RM10! gila la... kalau dapat turn dia tu, fuh! berapa la.. lepas kot beli peugeot EX1
.. haha... tapi seirus la.. sebenarnya main kutu nie best sangat... time nak bayar memang liat.. tapi tu.. adat permainan.. dapat memang sedap....

sejak dah diharamkan kat malaysia nie, dah tak boleh la main lagi.. nanti tak pasal pasal kena tangkap pulak.. dah la kena tangkap.. kena bayar denda pulak RM5000 atau penjara 3 tahun atau kedua dua nya sekali.. berat tu hukuman nya... kalau nak main, main senyap senyap.. haha... jahat nye aku.. huhu...  baik tak perlu lah main.. kerajaan buat macam tu adalah sebab nya... undang undang diwujudkan untuk mendisiplinkan kita kan.. betul tak?? 




kalau anda semua nak baca cerita pasal kutu nie boleh la pi kat sini.. macam macam ada.. kredit jugak pada mereka sebab bagi idea nak buat entry nie.. haha...


KOSMO
HARIAN METRO


renung renungkan.. dan selamat beramal.. :)


assalamualaikum..

0 orang gemar komen entry aku:

Post a Comment

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)