HuzairieHusinBlog: MENGAPA PERLU ADA DOMAIN SENDIRI? | DOT COM DOMAIN GIVEAWAY CONTEST

Sunday, September 19, 2010

MENGAPA PERLU ADA DOMAIN SENDIRI? | DOT COM DOMAIN GIVEAWAY CONTEST

Salam dari zairie..

domain?? apa tu?? penting sangatkah beliau pada kita?? huhuhu... kalau korang semua nak tahu, itu lah soalan yang timbul kat kepala nie masa mula mula mengenali dunia blog nie.. kalau korang semua tanya zairie sekarang, pentingkah domain tu untuk seorang blogger.. jawapan zairie... PENTING...... penting sebab apa?? sebab bagi zairie bila kita dah semakin aktif berblog nie kita dah patot keluar daripada kepompong [dot] blogspot nie.. 

5 sebab zairie nak sangat domain sendiri.. 

1. KEPUASAN

bila dah ada domain sendiri nie,memang cukup puas.. puas tak terhingga la.. bagi zairie, bila dah ada domain sendiri nie, semangat nak berblog nie akan lebih berkobar kobar.. banyak idea yang datang.. 

2. IDENTITI

Ini bangi zairie amat penting.. kita perlu ada identiti kita sendiri.. bukan maksud zairie kita melupakan jasa blogspot.. tetapi kita perlu berdikari..berdikari yang zairie maksud kan kita berpijak di atas kaki kita sendiri.. tak perlu di papah oleh orang lain.. bila kita berjaya, kita akan merasakan satu nikmat yang sukar di gambarkan.. betul tak?

3. PROFESIONAL BLOGGER

Siapa tak nak jadi pro kan.. zairie pun nak.. kalau korang semua perasan, dulu ramai blogger yang hebat hebat pakai domain blogspot.. sekarang dah pakai domain sendiri.. misalnya seperti ben, cikgu dahlia, melz, ramai lagi la.. kalau korang semua perasan, nama domain mereka nie semua pendek pendek.. sebab apa?? sebab senang nak ingat.. kalau nama panjang panjang siapa nak ingat.. betul tak?? huhu

4. GOOGLE

Hah?? kenapa google pulak?? kalau korang nak tahu, ejen carian seperti google nie, akan mengindeks katakunci atau maklumat sesuatu website bermula daripada halaman utama bagi nama domain tersebut. banyangkan korang dah buat entry yang meletup dan tahap kontroversi gila la.. tetapi dalam ejen carian google, mungkin spider google nie kurang nak merayap dalam blog kita.. so, bagi zairie, disitu kita dah kehilangan trafik yang banyak dah selain berblogwalking... 


5. RANGKING BLOG


korang pernah check rangking blog korang dekat alexa tak?? kalau belum, boleh la check kat sini..  macam sebelum nie zairie terangkan kepuasan bila kita mencapai sesuatu samalah seperti no 5 nie.. alexa biasa nya dinilai untuk web di seluruh dunia.. banyangkan bagaimana jika rangking blog korang bawah daripada 1 juta?? bagaimana pula bawah 100 ribu?? bukan kah itu satu pencapaian yang hebat yang korang telah lakukan?? kalau rangking blog korang bawah 100 ribu pun, ia adalah korang.. hosting korang sendiri.. korang tidak menumpang nama blogspot.. so, korang boleh berbangga.. dah bawah 100 ribu nanti, boleh buat entry pasal nie yer.. hehe



berbalik kepada tajuk asal zairie, sebenarnya rakan blogger kita ada buat satu contest.. beliau dan bagi domain free.. free ooooo.. benda free nie semua best.. hehe.. siapa lagi kalau bukan blogger Dunia Dayat.. kalau tak silap aku, nak beli domain sendiri mahu kena keluar duit rm30++.. bergantung kepada harga syarikat yang jual domain tu.. huhu...





prosedur nak join contest nie.. :


  1. jadi follower blog dayat (follow di facebook dan twitter sekali pun boleh)
  2. Letak banner contest ni dalam entry korang
  3. Link kan entry ini ni dalam entry yang akan anda buat.
  4. Letak link duniadayat.com dalam blogroll/bloglist.
  5. Nyatakan domain yang anda kehendaki
  6. Tag 3 orang kawan anda dan beritahu mereka supaya mereka tahu anda menyertai contest ini
untuk maklumat lanjut.. korang boleh terus refer kat sini..

to Mr. Dayat.. kalau blog zairie nie dapat domain free dari awak.. zairie nak domain 

www.zairie.com

dah check dah kat sini.. buat masa nie memang free and avaiable..  masih belum disunting oleh siapa siapa lagi.. harap harap zairie la yang sunting domain nie.. hehehe...



member blogger yang zairie nak tag.. adalah.... jeng jeng jeng....



  1. ZACK ENTRY 
  2. Nsham Noraz
  3. IZA
  4. KHAI

Dead line : 21 September 2010 ( ohho.. tinggal berapa hari lagi jer nie.. cepat cepat... hehe)

p/s : dayat.. kalau ada yang kurang atau tak cukup syarat penyertaan bagi tahu k.. nanti aku cukup kan.. hehe...

p/s : siapa yang join contest nie.. GOOD LUCK k.. :D

assalamualaikum..





1 orang gemar komen entry aku:

  1. ala domain & hosting murah je...ambik yg basic je.
    baru RM70.00 siap setting guna platform wordpress..
    gaji ribu2 tkkn 70 hengget tk leh kut..earning nuffnang pun byk..pakai je la....he...he..he...jgn marahh....

    ReplyDelete

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)