HuzairieHusinBlog: Aku Seorang Plagiat

Tuesday, October 12, 2010

Aku Seorang Plagiat

Salam dari zairie...


tertarik dengan entry yang di post kan oleh saudara zack baru baru nie.. kali nie, zairie nak bercerita, berkongsi mengenai plagiat nie.... plagiat??? apa tu??? plagiat  adalah mereka yang diluar sana yang telah berjaya menciplak hasil karya seseorang tanpa meminta kebenaran empunya terlebih dahulu.. 



siapa yang tak pernah jadi plagiat..? zairie pun pernah menjadi seorang plagiat.. masa mula mula baru terjun ke arena blog nie..  masa baru buat blog dulu memang tak ada idea langsung... dah la tak ada idea, blog pun tak ada identiti.. kerja janji blog update.. tak kesah la mana datang  isi entry tu.. huhu.. 

tak ingat bila, tapi dunia blog nie pernah kecoh sekejap pasal plagiat nie... dulu memang teruk.. orang tu copy paste entry orang nie.. orang nie copy paste orang tu... memang kecoh... hm... kadang kadang zairie terfikir jugak... perlu ke menjadi seorang plagiat... bagi zairie perlu....

kenapa perlu menjadi seorang plagiat...? plagiat perlu untuk menyebarkan sesuatu rencana itu... baiklah.. misalnya rencana dari keratan akhbar online... biasa nya blogger selalu copy paste  je entry kat situ... niat tu bagus nak sampaikan berita tu kepada umum.. tapi cara nya salah... dah la copy paste hak orang, pastu tak bagi kredit... apa salahnya bagi kredit dekat empunya rencana tu...

itu bagi kes yang copy akhbar online.. nie kes pasal copy paste entry blogger.. ni zairie rasa kes berat sikit kot.. kesian kat blogger yang telah berperah otak nak hasil kan entry yang baik.. tapi malang nya telah dicetak rompak.. ingat cd je ada cetak rompak, rupanya entry pun ada cetak rompak... bagi kes  macam nie, kalau nak share entry tersebut, lebih baik mesej terus empunya blog itu.. mintak kebenaran nya terlebih dahulu.. kalau tuannya bagi, baru kita share... dah share tu jangan lupa pulak bagi kredit.. at least readers tahu la entry asal nie siapa punya.. 

menjadi seorang blogger nie bukan senang.. banyak dugaan nya.. bagi zairie siapa cakap menjadi seorang blogger nie senang dia silap... susah... susah bila blogger tersebut ketandusan idea nak menghasilkan entry yang bermutu.. zairie pun pernah alaminya.. kadang kadang entry zairie langsung tak memberi manfaat kepada readers... kalau boleh, cuba kita elakkan... biar readers yang baca entry kita nie akan mendapat sesuatu imput apabila baca entry kita.. sharing is caring kan??? baru mereka akan menghargai blog kita....

apa yang zairie nak cuba sampaikan, tak salah menjadi plagiat.. tetapi jangan terlalu kerap.. takot blog kita nanti tiada identiti.. biar blog kita nie ada temanya sendiri.. jangan kejap ke laut, kejap ke darat.. susah tu.. banyak risikonya nanti... ingat.. jadi plagiat, jangan lupa bagi kredit ok... 

p/s : harap entry nie bermanfaat sikit kepada anda.. ehehe

assalamualaikum.. 





0 orang gemar komen entry aku:

Post a Comment

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)