HuzairieHusinBlog: KEJAR DUIT ATAU KERJA TRAFFIC?

Sunday, October 3, 2010

KEJAR DUIT ATAU KERJA TRAFFIC?

Salam dari zairie..

mula mula zairie nak ucapkan taniah kepada semua blogger baru... sebab apa...? sebab mereka walaupun baru dalam dunia berblog nie, tetapi dah banyak zairie baca entry kejayaan mereka.. yang terbaru zairie ada terbaca dekat satu blogger baru nie.. maaf tak dapat link terus ke blogger beliau sebab tak plan nak buat entry nie... hehe.. dari entry blogger tersebut dia ada beritahu yang dia sudah register sebagai blogger dalam 3 bulan dan nuffnang 2 bulan... dalam tempoh yang singkat, beliau sudah berjaya membuat cash out dari pihak nuffnang... berapa lama dia kumpul tak tahu pulak.. dia tak mention.. tak kan nak tanya.. hehe..... sekali lagi.. bravo.. :)

zairie tertarik dengan tajuk yang zairie fikirkan nie... "kejar duit atau kejar traffic"..? sebab apa...??? sebab sejak kebelakangan ini, kalau bukak innit je, dekat top nangs tu, pasti terselit satu dua entry pasal duit dan traffic.. tak percaya..??? try la bukak..  hehe


sumber gambar : Google

sekali sekala bila baca kisah traffic mereka atau kisah mereka dapat BE memang best... nampak kecerian pada gaya penulisan tersebut.. kita sebagai pembaca pun turut merasakan  kegembiraan tersebut..  tapi, nak tanya kepada anda sebagai blogger dan pembaca... anda berblog untuk apa??? jujur la... hehe... kalau tanya zairie, zairie berblog untuk berkongsi ilmu dan duit... kalau dapat, rezeki kita la.. hehe.. tapi, duit tak perlu lah kita kejar sangat.. sebab apa..??? sebab bagi zairie bila kita asyik fikir sangat pasal duit, kita tidak fokus pada blog kita.. entry yang kita buat tidak nampak kualiti nya... orang kedah kata, "buat ikot dan je.."... hehe  kan..??

bagi mereka yang kejar traffic, sebelum nie zairie ada bagi sedikit tips bagaimana nak mantapkan traffic blog kita.. nak baca, boleh klik di sini.. bagi zairie, bukan susah sangat nak naikkan traffic blog kita.. antara kita mahu atau tak... itu je.. zairie percaya, kalau anda rajin pasti berjaya...  kalau hari nie naik sikit, esok naik lagi sikit.. macam tu la seterusnya.. cuma, kita jangan target satu sasaran yang tak mampu untuk kita capai... bukan tak boleh.. kita nie sebagai manusia cepat sikit putus asa.. zairie pun sama.. sebab tu, bila zairie berblog, zairie target traffic hari nie...  contohnya.. "ok.. hari nie aku target traffic blog aku banyak nie... entry lak aku nak post sehari 3 entry..."... contohnya la... zairie selalu buat macam tu... 


ok lah.. mari lah kita sembang sembang sikit... pasal perjalanan zairie berblog.....

dulu masa zairie baru baru buat blog kalau tak silap time tu geng blogger tak wujud lagi, visitor blog zairie nie nak cecah 10 pun susah.. memang sakit.. takda satu platform untuk para blogger... tips berblog dari otai otai pun sikit.. kadang kadang takda langsung... kena bangun sendiri.. pernah satu hari, zairie tinggalkan blog zairie nie dalam 3-4 bulan... tak bukak langsung account blogger nie.. hebat kan.. haha... bukan tak nak berblog, tapi tak tahu cara nak berblog..terkontang kating la.. entry buat, sendiri tulis, sendiri baca dan sendiri komen... nak ping kat mana??? tak tahu pape pun  time tu... duit kat nuffnang pulak memang maintain... dah berapa bulan, asyik terpacak je angka RM 0.00 ... fuh... lagi la tak semangat nak berblog nie... dorang kata buat blog leh dapat duit... tak da pun... sebab time dulu memang zairie berblog untuk duit.. al-maklum la.. time tu kan tengah ekonomi global.. hehehe... harga barang semua naik... :).....

dari hari ke hari, dalam dunia blog nie, banyak yang zairie belajar... bagaimana nak bermain dengan HTML code, SEO, MetaTags, Keyword dan banyak lagi lah.. zairie rasa, nie pun banyak lagi zairie tahu... zairie suka baca blog yang ada tips tips nie... boleh tambah pengetahuan berblog.. dulu kalau anda dapat tengok, blog zairie macam budak tadika... berkaler kaler tulisan nie.. sekejap warna ni, sekejap warna tu.. warna warni la.. meriah.. hehe... widget pulak, semua widget zairie letak.. memang tak hirau langsung pasal loading load berapa..  patot la zairie bukak blog zairie berat semacam je... kepada anda, just pakai je la widget yang perlu sahaja... banyak banyak letak widget nie, akan memberatkan blog anda.. dah berat visitor dah tak nak masuk dah... traffic blog mesti kurang kan??? hehe... lagi satu, kalau boleh, lagu lagu kat blog tak perlu lah pasang... sebab dulu zairie ada pasang lagu kat blog nie.. tapi kena tegur dengan seorang blogger lama nie.. dia tegur kebanyakkan blogger tak suka blog ada lagu.. so, zairie ambil ikhtibar dari situ.....

hmmm.... camtu lah serba sedikit perjalanan zairie mengejar traffic dan duit... sebenarnya tak perlu kejar duit... sebab duit akan datang bila traffic kita mantap... kalau tak percaya buat la... :) (ini kata kata abang ben kat zairie dulu.. zairie selalu ingat nasihat dia... anda semua pun dengar la nasihat dari mereka yang berpengalaman seperti abang ben... :)

nasihat zairie kepada anda dan diri zairie sendiri.. jangan lah pernah putus asa... NEVER SAY NO..!  :)

assalamualaikum w.b.t





0 orang gemar komen entry aku:

Post a Comment

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)