HuzairieHusinBlog: REVIEW ADVERTISMENT BUFFERED EARNING | ASTRO P. RAMLEE

Saturday, October 9, 2010

REVIEW ADVERTISMENT BUFFERED EARNING | ASTRO P. RAMLEE

salam dari zairie..


entry ini adalah zairie menghargai advertiser nuffnang yang telah memberi BE kepada blog zairie. terima kasih kepada nuff.. baiklah..  sebagai pembuka bicara, siapa yang tidak terkenal dengan Tan Sri P. Ramlee..?? sedangkan satu asia boleh mengenali beliau.. mustahil kita tak kenal kan?? huhu... 



baru zairie perasan, sedar tak sedar dah hampir 37 tahun P.Ramlee pemergian beliau.. kesan nya terhadap industri tanah air memang sangat berkesan.. cakap je la cerita apa... zairie percaya mesti anda mesti ingat kan part atau scene dalam cerita tu....? kan?? hehe... zairie merupakan antara peminat cerita p ramlee.. cerita nya kalau anda semua tengok nampak simple, tetapi sangat memberi kesan kepada penonton... kalau tak percaya tanya lah diri anda..? apa yang anda rasa bila habis layan cerita p ramlee nie? huhu


sebenarnya nak cerita tentang P Ramlee.. cam terlebih layan lak.. hm... ok.. mari kita lihat terlbih dahulu biodata P Ramlee... dapat lah kita refesh balik tentang P Ramlee.. 





nama                : Teuku Zakaria Bin Teuku Nyak Puteh
tempat lahir     : pulau pinang
bahasa            : bahasa inggeris, bahasa melayu
kerjaya             : pengarah, pelakon, penerbit filem, penyanyi
                            penulis
kemahiran        : menyayi, berlakon


biar pun sudah 37 tahun pemergian beliau, tetapi lawak, cerita nyayian beliau bagi zairie tak pernah luput sentiasa segar... bagi zairie, cerita yang beliau lakon atau arahkan tak pernah bosan.. sentiasa menarik dan ingin lihat 1000 kali.. huhu... 

P Ramlee atau nama sebenarnya, Teuku Zakaria Teuku Nyak Puteh pernah dianugerahi Darjah Ahli Mangku Negara (AMN) pada 3 Jun 1964 dan Darjah Panglima Setia Mahkota (DPSM) oleh Yang di-Pertuan Agong yang membawa gelaran, Tan Sri pada 1990.

nak lihat senarai lakonan p ramlee dan filem yang beliau arahkan, boleh la klik DISINI..  Terlalu panjang untuk zairie list kan.. huhu... 

kadang kadang zairie terfikir jugak mengenai filem sekarang.. bukan nak mengkomen ke apa, kalau tengok sekarang nie, karya seni sekarang jauh berbeza dengan yang dulu.. maksud zairie dari segi gaya penceritaan... nampak simple dan sempoi... tak ada berkias kias.. kalau dengar dialog p ramlee memang mudah faham... kalau anda semua perasaan ia banyak menggunakan bahasa yang selalu kita tutor kan...  pendapat zairie la... 

kalau nak cerita pasal p ramlee nie memang terlalu panjang... memang kena buat part by part.. kalau tak, berjela la entry nie.. huhu... 

macam nie la. kalau anda nak jelajah mengenai p ramlee di astro, anda boleh klik DISINI..
Macam macam ada kat sana... 


betul lah apa yang orang dulu kata kan, " di mana kan ku cari ganti " , p ramlee memang tiada gantinya.. kalau ada, pasti ada yang lain... hm.... 

AL- FATIHAH arwahyarham P Ramlee... semoga beliau berada di kalangan orang yang mulia.. amin..



assalamualaikum

    











0 orang gemar komen entry aku:

Post a Comment

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)