HuzairieHusinBlog: Review Blog Bulanan | Edisi September 2010

Saturday, October 23, 2010

Review Blog Bulanan | Edisi September 2010

salam dari zairie..

sorry guys.. sangat lama zairie kota kan janji zairie kat anda semua.. kalau anda ingat, entry zairie mengenai prestasi bulan september ada zairie buat satu perjanjian yang zairie akan buat review blog blogger yang bertuah.. dan sekarang baru lah zairie sempat  (walaupun agak lewat sebenarnya) membuat satu entry khas untuk blogger tersebut.. 

blogger yang zairie maksudkan adalah.............




blog teratak usang ni adalah milik sepenuhnya oleh saudari iza... untuk nak tahu lebih lanjut mengenai saudari iza nie.. lepak kat sini..

ok.. memandangkan ini first time zairie buat review blog orang, zairie harap  kalau ada yang tak kena tu harap maaf ye.. belajar dari kesilapan.. :D

ok....

1. Nama Blog

beliau mengunakan nama " teratak usang " sebagai nama blog nya... bagi zairie penggunaan teratak usang nie membawa banyak maksud... kalau bagi zairie, teratak usang nie merupakan satu tempat yang tenang... jauh dari masalah.. senang cer mencari ketenangan... mungkin blogger nie mahu semua readers nya merasa tenang apabila berada dekat blog nya... itu cuma tekaan zairie je.. hehe... nak tahu lebih lanjut, rojer la beliau k.. hehe.. so zairie bagi 4/5 bintang..


2. template

template merupakan satu elemen yang penting dalam blog.. ia merupaka kulit yang akan mencermin kan blogger nie macam mana orang nya.. teratak usang telah memilih template yang simple, kemas dan menarik.. zairie amat suka kan nya... tidak terlalu heavy.. ter;lampau banyak corak dan warna... zairie bagi 5/5 bintang.. taniah!

3. Design Header Blog

mencipta header ni bukan benda yang senang k kawan kawan.. ia memerlukan kreativiti yang tinggi.. zairie amat suka dengan design header nya... nampak simple dan kemas... tapi... mungkin perlu tambah sedikit gambar agar ia nampak lebih menarik.. tapi jangan terlalu padat sangat dengan gambar.. kalau boleh cukup lah sekadar gambar empunya blog.. hehehe... zairie bagi 4.5/5 bintang...


4. Gaya Penulisan

Dari segi gaya penulisan pulak, zairie rasa ok.. santai... bersahaja... tetapi kalau boleh jangan guna aku.. nampak macam rock sangat la... zairie lebih senang kalau menggunakan nama.. seperti iza ke.. and something else.. nampak lembut sikit.. hehe... so far ok... tak ada masalah pun.. zairie bagi 3.9/5 bintang..

5. widget

benda alah nie pun penting jugak.. menaik kan seri blog itu.. tetapi kalau banyak pun boleh mendatangkan masalah... mungkin blog tu akan berat sikit.. pendapat zairie, dah ok dah widget yang beliau gunakan.. cuba zairie rasa dekat blog beliau ada beberapa widget yang tak perlu ada.. zairie rasa dia tahu kot mana widget yang perlu ada atau tidak.. hehe... berat blog beliu pun hampir mencecah 140kb.. berat tu.. perlu buang sikit widget tu.. hehe.. zairie bagi 3/5 bintang..

6. keseluruhan

secara overall nya dari pemerhatian zairie, blog nie ok.. mesra pembaca... banyak memberi info disamping kisah seharian blogger itu sendiri..  cuma beberapa aspek yang zairie tekankan pada point point sebelum nie.. blogger iza nie seorang yang friendly.. anda komen or tinggalkan link kat blog dia pasti dia akan terjah balik blog anda...

zairie : sis... kenapa dah 3 minggu menyepi.. mana menghilang.. dulu ada je.. huhu... (tertanya tanya nie.. hehe)


untuk lepak kat blog beliau, sila seret cursor anda di SINI..

So, sama samalah kita berkenalan dengan blogger yang lain.. tujuan kita sama... berkongsi suka dan duka... 

bagi edisi bulan nie pulak, zairie dah jumpa blogger yang bertuah tu untuk zairie buat review pasal blog nie... zairie memang minat gila dengan blog dia nie.. hehe...


assalamualaikum...






0 orang gemar komen entry aku:

Post a Comment

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)