HuzairieHusinBlog: Tips/Cara Menjaga Password Dari Di Hack

Friday, October 22, 2010

Tips/Cara Menjaga Password Dari Di Hack

salam dari zairie...

password blog korang apa eh??? bagi la tahu.. sharing is caring kan... apa la.. tu pun nak rahsia... tak kesah pun.. aku leh hack la...  

uh! agak poyo sikit mukadimah aku nie.. hehe.. ok... berbalik kepada tajuk utama, zairie nak berkongsi sedikit cara untuk menjaga password kita daripada di"detect" oleh hacker-hacker yang hebat kat luar sana tu... dorang nie mesti berapi je bila aku bagi tips nie.. baru nak hack.. hehe... 





password nie sebenarnya amat penting pada seseorang.. hanya orang tu je yang tahu password dia... orang lain tak tahu... nak tahu baik tanya dia sendiri...  nie buka lah kalau anda buat password anda selamat.. oh tidak sama sekali... ni sekadar perkongsian je.. atau mungkin antara info berguna untuk zairie dan anda semua.... 

ok.. apa tips nya....


1. Tidak Menulis Password Anda

yang nie zairie tengok selalu berlaku.. terutamanya wanita nie.. suka sangat letak password ke benda penting2 dalam beg dorang... yang nie bahaya k... kalau beg anda di ragut ke hilang ke, senang senang orang leh detect anda punya pin bank ke, apa ke.. kes berat nie.. huhu

2.  Tidak Menggunakan Default Password

biasa nya lepas anda sign up email or apa apa je, mereka akan bagi password kan anda.. yang tu lah di namakan default password... so, apabila dapat je default password, cepat cepat lah tukar..  sebab apa yang zairie tahu, default password nie dapat dicari dengan mudah di search google tu.. terdapat banyak web yang memberi ID dan user password nie.. so... take note k :)

3. Jangan Menggunakan Hint Password

kebanyakkan web yang ada sekarang nie akan menyediakan password hint kepada usernya.. tujuannya adalah untuk mengingatkan dekat user mereka.. kalau boleh cuba elakkan dari menggunakan password hint nie.. hacker mempunyai sifat tidak pernah mengenal putus asa.. mereka akan cuba dan terus mencuba meneka password anda berdasarkan password hint anda... 

4. Menggunakan Password Yang Kuat

password tak perlu lah panjang panjang sampai cecah lantai... cukup la sekadar 6 huruf/abjad je.. kalau password panjang panjang pun bukan nya kita ingat pun.. banyak benda lagi kita nak fikir.. susu anak la.. bla... bla... dan bla.......

5. Sering Tukar Password Anda

yang nie sebenarnya langkah yang paling berkesan.. seeloknya kerap kan mengubah password anda.. semakin kerap anda tukar password semakin panas la hacker kat lua sana tu.. menyusahkan kerja dorang nak menghack.. Tapi ingat.. jangat lupa lak password anda.. huhu



cukup kot 5 tips nie.. sebenarnya banyak lagi tips nak menjaga password nie.. so zairie rasa kelima lima tips nie lah yang paling baik sekali... 

pesan zairie... jangan biarkan password anda diselubungi hacker..... hehe


assalamualaikum...





0 orang gemar komen entry aku:

Post a Comment

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)