HuzairieHusinBlog: Tutorial | Cara Meletakkan Widget Alexa Dalam Blogger

Friday, October 15, 2010

Tutorial | Cara Meletakkan Widget Alexa Dalam Blogger

salam dari zairie..

agak lama jugak zairie tak buat tutorial nie kan.. selalu dok merepek je dalam blog nie.. huhu.. ok.. rasa nya entry nie tak perlu zairie merepek panjang panjang.. cuma kena jadi cikgu jap.. hehe... ok... rasa nya, semua orang selalu tengok kan rangking alexa mereka.. kejap naik kejap turun.. tapi rasa nya kalau anda semua aktif berblog  rasa nya makin naik.. so, tak perlu risau sangat pasal alexa rank nie.. 

ok... street to the ampang point... how to install alexa widget to blogger..?? 

apa yang perlu anda buat adalah :

langkah 1 : perlu register terlebih dahulu.. make new account.. tak silap zairie sekarang nie connect via fb account pun dah boleh...




langkah 2 : dah settle bahagian register, pergi ke tab "for site owner"  dekat sidebar belah kanan ada column get alexa ranking.. rujuk gambar untuk gambaran yang lebih jelas..



langkah 3 : masuk kan url blog anda ke dalam ruang yang disediakan.. click build widget..



langkah 4 : pilih  widget yang macam mana anda mahu kan..  copy code tersebut dan pastekan di widget blogger html/java skript..


langkah 5 : save... view blog..

mudah bukan..?? semudah abc... 

p/s : dengar kata kalau letak widget nie, makin cepat rank kita naik..??? kesahihannya zairie pun tak tahu.... masih dalam ujikaji.. tapi bagi zairie, apa salahnya jika letak... itu kan hasil usaha kita sendiri menaikkan blog kita... 


p/s : walaupun simple tutorial nie, hope berguna kepada kita semua...

assalamualaikum..

0 orang gemar komen entry aku:

Post a Comment

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)