HuzairieHusinBlog: Kita Perlu Bangkit Setelah Kita Jatuh | Cara Mengatasi Masalah Cinta Dan Pelajaran

Friday, December 31, 2010

Kita Perlu Bangkit Setelah Kita Jatuh | Cara Mengatasi Masalah Cinta Dan Pelajaran

salam readers..

zairie ada terima satu komen dari sahabat kita.. aien rain nama nya.. beliau telah mengadu masalah beliau pada zairie melalui entry 'hidup mesti berani untuk gagal'... terima kasih ain kerana sudi berkongsi apa yang ain rasa bersama zairie.. bagi zairie, orang yang mengadu masalah beliau pada kita, bererti mereka percaya pada kita.. dan bagi zairie, zairie tak akan hilangkan kepercayaan readers zairie pada zairie... korang nadi blog nie... 

okeh.. yang nie komen ain pada entry zairie yang ini.. klik sini untuk baca..

Kalau tak nampak, boleh la besarkan.. 

menurut ain, beliau telah gagal dalam 2 perkara.. iaitu gagal dalam peperiksaan dan juga gagal dalam percintaan... ok ain.. zairie cuba bagi pendapat zairie.. harap ain dapat menilai nya k.. yang baik ain ambil la.. kalau itu mendatangkan kebaikkan untuk diri ain.. =)


1. GAGAL DALAM PEPERIKSAAN




orang kata bila belajar nie memang best.. relax...tak payah nak pikir macam macam.. tugas kita hanya untuk belajar dan memberi result yang gempak kat parent kita.. 'make parent proud with us'.. tapi apa yang tak best nyer bila belajar nie satu je.. bagi zairie la.. exam.. adoi.. exam nie bisa bikin kepala otak den nie pecah.. time exam nie la macam macam skill tengok orang study.. tapi persoalannya, kenapa bila kita dah study tapi masih ada lagi paper yang sangkut a.k.a failed..???

zairie tak tahu apa punca nya.. maybe apa yang zairie list kan nie antara faktor faktor gagal dalam peperiksaan...

1. cara mengulangkaji

cara kita study jugak amat penting ye kawan kawan.. korang pernah dengar tak orang selalu cakap 'study hard' dan 'study smart' ...? tapi apa maksud yang tersirat di sebalik ayat ayat tu..??? senang cerita, study hard nie korang memang study habis habisan la.. tak pikir makan, tido, minum, mandi, main blog, main FB... ah! banyak la.. apa yang korang pikir.... ESOK EXAM...!!!  Itu study hard...  so macam mana pulak dengan study smart...??? ok.. study nie bagi zairie efisien sikit.. study smart nie untuk orang orang yang hansome dan smart macam zairie.. haha... gurau je.. jangan la marah... study smart nie senang cerita orang yang study tu punyai time table sendiri.. masa sekian sekian study nie.. cukup masa study benda lain lak... lebih kurang macam tu la.. thats mean, tak preassure sangat nak exam...

2. spot soalan.

ha..! yang nie paling banyak student buat.. korang tak payah la nak mengelentong..  aku dulu pun student jugak.. biasanya student akan target soalan yang keluar.. kalau target pakai sniper tak apa.. kompem keluar.. kalau pakai pistol air?? macam mana tu..?? tak ke mati nak jawab nanti.. tu la.. sape suruh spot lagi soalan.. huhu..



2. GAGAL DALAM PERCINTAAN



clash??? baru putus cinta..?? relax.. DR Cinta Zairie ada.. haha..  biasa la... dalam percintaan nie memang banyak halangan.. kalau kita sehati dan seiring dan bersama sama berpimpin tangan mengharungi dugaan yang datang, insyaallah akan berjaya.. tapi.... bagi yang tak berjaya macam mana pulak...??? maybe ini antara sebab nya..

1.  Bosan

Bosan.. itu lah alasan yang paling kerap digunakan untuk clash.. lumrah manusia.. manusia memang cepat bosan.. sentiasa mencari yang lebih baik apa yang dah baik untuk diri kita.. tak pernah bersyukur apa yang kita miliki.. kalau tak bosan tak ada la aku tukar nokia xxx aku tu kepada i-phone 4.. hahaha.. pasni kalau bosan jugak tak taw nak tukar apa lagi...
kalau itu reason couple korang bagi untuk clash, senang je.. korang jangan ambil port sangat. biar la dia... kalau time kapel pun dah bosan macam mana pulak kalau dah kawin..??? silap2 hari bulan boleh curang OoOoOo... betul tak..??? ingat lah.. yang lebih baik sedang menanti korang di hadapan..? tak percaya?? percayalah..


2.  tidak memahami diri kita sepenuhnya..

buat apa bercinta kalau kita tidak pernah memahami diri pasangan kita.. cinta memerlukan sikap fahami yang tinggi.. kita kena faham yang pasangan kita nie macam mana orang nya..?? cepat merajuk ke, apa ke.. kita kena tahu.. dan layak untuk tahu.. untuk apa..?? untuk kita bisa menjadi makin dekat dengan dia.. bila dah makin dekat, cinta +kasih sayang korang akan dapat dirasai oleh pasangan korang.. tak percaya?? cuba lah... =)



to ain.. hope pendapat zairie nie dapat memberi sedikit sebanyak menaikkan semagat ain k.. sori la lambat bagi pendapat.. sibuk dengan kerja.. hehe.. yang penting.. senyum.. =) jangan sedih sedih.. tak baik berduka.. kan kawan kawan..?


okeh! anda buat anda dapat..


assalamualaikum..

0 orang gemar komen entry aku:

Post a Comment

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)