HuzairieHusinBlog: Rahsia Sulit Untuk Meningkatkan Traffic Blog Untuk Blogger Baru -Part 1

Thursday, January 20, 2011

Rahsia Sulit Untuk Meningkatkan Traffic Blog Untuk Blogger Baru -Part 1

salam.. ada seorang blogger baru nie tanya dekat zairie macam mana nak up kan traffic.. apa yang blogger itu cakap dengan zairie, dia nak dapat 100++  UV pun susah.. erm.. sebenarnya zairie pun tak pasti apa faktor atau rahsia nak up kan traffic nie.. tapi apa yang zairie gunakan dan zairie amalkan time berblog akan zairie kongsi dengan korang semua.. sharing is caring kan...?? tak salah kita berkongsi ilmu walaupun ilmu yang kita tahu tu cuma sedikit.. suka dengan pepatah english nie..

"what u give, u'll get back"



okeh.. zairie akan kongsi kan dengan korang terutama blogger baru rahsia besar atau top secret macam mana nak up traffic.. tapi yang penting, korang kena apply dekat blog korang untuk lihat perubahan yang drastik... 

1. Artikel SEO

> artikel SEO..? APA ITU SEO...? SEO adalah singkatan dari Search Engine Optomization.. lebih senang untuk memahami, artikel yang orang cari melalui ejen carian seperti google.. kenapa penting SEO nie..? kita perlu ingat, internet nie untuk mereka mencari maklumat atau data.. so kita tidak boleh mengharapkan 100% visitor dari blogger.. sometimes kita kena buat jugak entry yang akan orang cari.. contohnya isu isu semasa yang tengah hot.. seperti entry ini, ini dan ini..


2. Update Blog

> kekerapan meng'update' blog jugak penting dalam meningkatkan traffic blog.. semakin banyak anda mengupdate, semakin tinggi kebarangkalian orang akan link ke blog korang.. senang je.. apa guna mereka yang follow blog korang jika jarang update..?? jangan ikut sangat zairie.. zairie nie malas sikit nak mengupdate.. haha..




3. Ping Blog

> ping blog merupakan antara elemen penting dalam meningkatkan traffic blog kita.. apa fungsi ping nie..? fungsinyer adalah untuk berkongsi artikel dengan pembaca lain.. semakin banyak tempat yang korang ping, semakin tinggi kebarangkalian orang nak masuk blog korang... 
Klik Sini untuk lihat senarai website untuk ping..


4. Buat Pembaca Ketagih Nak Singgah Blog Korang

> yang tips nie susah sikit nak buat.. zairie pun masih mencari.. baru jumpa sikit.. ok.. macam mana mark zukberg pengasas facebook tu buat korang ketagih pi website dia..?? macam mana..?? fikirkan dan cuba apply untuk blog korang. tak salah untuk mencuba.. biar gagal kalau kita berusaha.. jangan kita tak nak berusaha langsung.. kalau tidak dipecahkan ruyung mana dapatkan sagu nya.. betul tak..?? cuba...


5. Blogwalking

> rasanyer tips niedah banyak kali zairie bagi tahu kot.. hehe.. blogwalking.. kenapa perlu..?? dari pengalaman zairie, blogwalking nie banyak menafaatnyer.. antaranya, korang akan dapat mempromosi link/entry korang dan dapat menambahkan kenalan.. mana taw nanti time blogwalking tu boleh up follower korang ke... hehe...


sebenarnya banyak lagi rahsia besar yang zairie nak kongsi dengan korang terutama blogger baru.. tapi biar sikit sikit dulu.. zairie harap korang cuba dulu try tips nie.. zairie dah cuba.. dan zairie tahu hasilnya... alhamdulillah.. 

bagi zairie kejayaan anda kejayaan zairie juga... sama sama kita naik dan sama sama kita berjaya...

selamat berblogging.. =)

4 orang gemar komen entry aku:

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)