HuzairieHusinBlog: Sinopsis Drama Ustaz Amirul | Pelakon Drama Ustaz Amirul | Drama Terbaru TV3 Slot Zehra

Tuesday, January 4, 2011

Sinopsis Drama Ustaz Amirul | Pelakon Drama Ustaz Amirul | Drama Terbaru TV3 Slot Zehra

rasa nya semalan je zairie ada buat pasal seorang pelakon cun habis ustaz amirul nie.. nak tahu siapa dia.. klik sini.. kali nie slot zehra di tv3 akan menayangkan satu lagi cerita baru.. nak tahu cerita apa..?? ustaz amirul.. bagi zairie rasa macam seronok je cerita nie.. maybe ada unsur unsur islam di dalam cerita nie... 

sinopsis drama ustaz amirul..USTAZ AMIRUL mengisahkan tentang cabaran dan dugaan yang perlu diharungi oleh seorang lelaki berusia 30 tahun bergelar Ustaz Amirul (Ashraf Muslim) yang baru tamat pengajian peringkat sarjana dalam bidang Usuluddin dari Universiti Islam di Mesir. Dengan dikelilingi pelbagai kepura-puraan dan manipulasi budaya moden, Ustaz Amirul akan diduga keteguhannya sebagai pemegang amanah Allah, dalam melaksanakan niatnya untuk memulakan kelas agamanya sendiri. Ustaz Amirul juga telah berjanji kepada ibunya, jika sekiranya dia tidak mempunyai seorang calon isteri setiba dia di usia 30, ibunya berhak untuk memilih mana-mana calon untuk dijadikan teman hidup Ustaz Amirul.


Siti Saleha Pelakon Drama Ustaz Amirul


Walaubagaimanapun, pada masa yang sama, keluarga Ustaz Amirul tahu, kepulangannya itu sebenarnya untuk mencari Adawiya (Eira Syazira), punca sebenar mengapa sehingga kini Ustaz Amirul sukar mencari cinta di hatinya. Adawiya merupakan gadis pertama pilihan hatinya sejak di sekolah menengah. Apabila mereka tamat sekolah menengah, mereka sudah merancang untuk diijabkabulkan namun ayah Ustaz Amirul ada impian lain buat anak lelakinya itu. Setelah Ustaz Amirul mendapat tawaran melanjutkan pelajaran di Mesir, ayahnya mengharapkan segulung ijazah sebelum melangsungkan perkahwinan. Oleh kerana tidak mahu mengecewakan keluarganya, Ustaz Amirul terpaksa meninggalkan Adawiya yang pada ketika itu begitu dalam cintanya pada Ustaz Amirul.
Adawiya yang berasa kecewa serta merana, membawa diri ke bandar seterusnya mengikut sepupunya kerja di bandar sebagai kerani.  Malang tidak berbau, dia ditipu dan dipermainkan sehingga terjerumus ke dunia gelap pelayan kelab malam (GRO). Hatta, Adawiya terus menjauhkan diri daripada keluarganya dengan merahsiakan perkara sebenar, dan ini membuatkan keluarga Adawiya kecewa terhadap Ustaz Amirul. Lalu, Ustaz Amirul berusaha mencari Adawiya semula, serta memohon maaf daripada keluarganya, akan tetapi, usahanya tidak berjaya.

Manakala di kampung, Anita (Zarynn Min) seorang gadis lincah yang sangat menyukai Ustaz Amirul sanggup melakukan apa sahaja untuk memiliki beliau, termasuklah memfitnah USTAZ AMIRUL yang konon cuba menodainya. Secara tidak langsung, tuduhan Anita mampu menggugat prestasi dan imej Ustaz Amirul yang dianggap sebagai seorang yang bersifat baik oleh keluarga dan penduduk.
Setelah gagal mencari Adawiya, Ustaz Amirul akur dengan ketentuan takdir dan telah bersetuju untuk menikahi Munirah (Siti Saleha), seorang gadis ayu yang bekerja untuk ayahnya. Menjelang hari pertunangan, segala persiapan telah tersedia rapi, tetapi tiba-tiba, Adawiya kembali muncul dalam hidup Ustaz Amirul.
Sebagai seorang Ustaz Muda yang berpegang teguh kepada amanah Allah, mampukah Ustaz Amirul menangani dugaanNya sebagai seorang manusia yang sentiasa diuji untuk berlawan dengan nafsu. 
okeh.. para pelakon drama ustaz amirul nie ialah :
 1.  Ashraf Muslim
 2. Eira Syazira
 3.  Siti Saleha 
 4. Lydiawati
 5.  Safura
 6. Kuna
 7. Zarynn Min 
 8. Fauzi Nawawi
 9.  Zoey Rahman
 10. dan ramai lagi

p/s: jangan lupa tengok ye... drama ni akan start pada 7 januari 2011 setiap jumaat jam 9 malam..  zairie yakin drama ni mampu memberi mesej  yang berguna kepada penonton.. =)

6 orang gemar komen entry aku:

 1. asyraf jerk yg berlakon real.. n believing kt sini..

  ReplyDelete
 2. i like this drama....

  ReplyDelete
 3. Alhamdulillah..... Syukron.... Tahniah TV3 kerana terbitkan drama bersiri macam ni. Memang banyak manfaat/ ikhtibar yang dapat diambil daripada drama ni. Tahniah juga kepada para pelakon Ustaz Amirul. saya suka watak-watak dalam drama ni. Moga drama ini terus mara. Hebatt!!

  ReplyDelete

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)