HuzairieHusinBlog: Spesifikasi iPad | Buy Or Not?

Thursday, February 24, 2011

Spesifikasi iPad | Buy Or Not?

hari tu aku jalan jalan kat mines.. singgah jap kat kedai apple nie.. ingat saje je la nak usya i-phone 4.. kalau best + layan boleh aku beli satu.. hehehe.. masa baru nak pergi kat iPhone 4 tu langkah kaki ku terhenti... kaku seketika... mata ku tertarik dengan satu gadget yang tengah panas sekarang nie... iPad!!!

serius... belum sentuh lagi ipad tu aku dah dapat rasa aura dia... bila aku sentuh dan godek godek jap...pperrghh! bikin hati ku ini berpaling tadah.. baru je aku nak usya iPhone 4 tu.. 

okeh... aku sendiri pun sebenarnya tak berapa tahu sangat spesifikasi ipad nie.. so apa kata kita usya dulu spec ipad nie.. mana tahu korang pun nak jugak.. hehe

Berikut spesifikasi iPad:
Ukuran:- Panjang: 24,8 cm
- Lebar: 18,97 cm
- Tebal: 1,34 cm
- Berat: 0,68 kg (WiFi model) dan 0,73 kg (WiFi + 3G model)
Layar:- 9,7 inci LED backlit glossy widescreen multitouch dengan teknologi IPS
- Resolusi 1024x768 pixel dengan 132 pixel per inci
- Dilapisi fingerprint resistant oleophobic
- Mendukung penulisan banyak bahasa dan karakter secara bersamaan
Kapasitas memori:- Flash drive 16 GB, 32 GB, atau 64 GB
Prosesor- Apple A4 1 GHZ
Sensor:- Akselerometer
- Ambient light sensor


Baterai - Baterai Lithium polymer
- Daya tahan hingga 10 jam waktu aktif dan satu bulan waktu standby
Audio playback:- Mendukung format AAC (16 hingga 320 Kbps)
- Mendukung format Protected AAC (16 hingga 320 Kbps)
- Mendukung format MP3 (16 hingga 320 Kbps)
- Mendukung MP3 VBR, Audible (format 2,3, dan 4), Apple Losless, AIFF, dan WAV
KoneksiUntuk WiFi model
- WiFi 802.11 a/b/g/n
- Bluetooth 2.1 + teknologi EDR

Untuk WiFi + 3G model
- UMTS/HSDPA triband (850, 1900, dan 2100 MHz)
- GSM/EDGE quabband850, 900, 1800, dan 1900 MHz)
- WiFi 802.11 a/b/g/n
- Bluetooth 2.1 + teknologi EDR
Input dan output- Dock connector
- 3,5 mm stereo headphone jack
- Built in speaker
- Microphone
- SIM card tray (untuk model WiFi + 3G)
Layanan berbasis lokasi- WiFi
- Kompas digital
- Assisted GPS (khusus model WiFi + 3G)
- Seluler (khusus model WiFi + 3G)
TV dan video- Mendukung format video H.264 hingga 720p, .m4v, .mp4, .mov, MPEG-4.
Tombol eksternal- On/off/sleep/wake
- Mute
- Volume naik atau turun
Fitur dan Aplikasi utama:- Browser Safari untuk akses web.
- Mail untuk membaca e-mail.
- Photos untuk mengelola arsip foto.
- Video untuk memutar file video.
- YouTube untuk melihat video langsung ke YouTube tanpa melalui webnya.
- iPod untuk memainkan musik
- iTunes untuk mengunduh musik dan video
- App Store untuk mengunduk aplikasi
- iBooks untuk membaca dan mengunduh e-book dari iBooks Store
- Maps untuk melihat peta resolusi tinggi dari satelit dan Street View Images.
- Notes untuk membuat catatan bebas.
- Calendar untuk membuat agenda.
- Contacts untuk mencatat data telepon, email, dan web teman.
- Home screen untuk mengatur tampilan layar
- Spotlight search untuk melakukan pencarian cepat di semua bagian hanya dengan mengetikkan keyword




amacam?? berkenan?? harga?? tak mahal pun.. standby la dalam RM2000.. hehehe....

2 orang gemar komen entry aku:

  1. Wow, best. Buatku tak sabar menanti Ipad free ku sampai.. :)

    ReplyDelete
  2. buat apalahhhh besar gedabak nih..buat main2 kat rumah boleh lerrr...hahah

    ReplyDelete

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)