HuzairieHusinBlog: Pertandingan Mewarna Di Mines | Sel Sel Otak Kanak Kanak Saling Berhubung

Sunday, March 20, 2011

Pertandingan Mewarna Di Mines | Sel Sel Otak Kanak Kanak Saling Berhubung

baru balik je dari mines.. main bowling.. fuh! sudah 3 bulan ku sudah tidak menyentuh bola boling, apatah lagi melemparkan bola boling itu ke pin pin yang tagak berdiri menanti bulan jatuh ke riba.. berdiri nya aku disini.. mana ada kerusi pun nak duduk, aku nak citer dengan korang semua pasal sel sel otak kanak kanak saling berhubung...

dekat mines tadi ada satu pertandingan mewarna.. anjuran mana dan sempana apa aku tak pasti la.. maybe sempena ulang tahun Mines kot.. 




pertandingan warna tadi boleh kata semua masih kanak kanak.. ada la dalam range umur 5-8 tahun.. and mostly chinese children.. malays mane yer..?? segan ke nak masuk..? aku dah besar da.. kalau ada untuk yang orang besarnya aku dah join dah. kehkeh..

tak kesah la sape yang join pun.. kita kan 1 malaysia.. 

aku ada tengok 1 kanak kanak nie warna... dari segi fizikal kanak tu aku rasa ada la dalam umur 7 tahun.. aku perhatikan dia.. aku tengok gaya dia mewarna.. ketekunan dia.. kefokusan dia.. aku perhatikan dia dan terus perhati.. memang budak tu dah tak pandang dah kira kanan depan belakang dia.. dia just pandang lukisan dia je.. aku tengok dia pakai calour crayon.. di sebelah kiri dia ada sehelai kain untuk lap warna tu.. aku tengok kanak kanak lain.. tak ada.. ye tak ada... kanak kanak lain aku tak nampak ada kain lap di sisi dia.. yang ada, cuma budak tu je.. 


dari segi apa yang dia warna tu, aku dapat gambarkan dia memang selalu mewarna.. maybe time cuti sekolah or habis sekolah slalu warna kot.. cara dia warna memang nampak cantik.. seoalah olah warna tu timbul.. budak tu pandai bermain dengan pro and contra dalam sesuatu warna tu.. ada warna yang lembut.. ada warna yang terang.. macthing.. menarik.. kau memang da bomb....




memang kanak kanak sekarang nie dah tak sama macam kanak kanak dulu... kanak kanak sekarang nie lebih bijak dan lebih aktif bermain.. milo kan pernah cakap.. "play more learn more.." .. semakin banyak mereka bermain, semakin bekembang otak mereka... 

mana yang ada anak kecil or adik kecil tu, jinak jinak kan lah mereka dengan pertandingan seperti ini.. banyak benda yang mereka akan pelajari.. percaya atau tidak.. percaya lah....

7 orang gemar komen entry aku:

  1. mewarna.. budak2 sekarang masih minat pertandingan mewarna lagi ke ?

    ReplyDelete
  2. Nasib baik dah tak duk UPM. Kalau tak, cik Yana dah gi join dah. Hahaha~

    Entry terkini: Olahragawan Negara bagi :)

    ReplyDelete
  3. @sabree hussinada lagi.. diorang nie lagi hebat mewarna.. :D

    ReplyDelete
  4. @Cik Yanayeke...? mesti hebar cik yana nie.. hehe

    ReplyDelete
  5. As salam..
    masih lagi tak lapok dek hujan, tak lekang dek panas.
    Kanak2 mmg suka mewarna...kdg2 aku pun tumpang sekaki mewarna dgn anak..hehe..

    ReplyDelete

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)