HuzairieHusinBlog: Tips Belajar SEO 2011 | Cara Mendapatkan 1st Page Search Di Google.Com -Bahagian 2

Tuesday, March 15, 2011

Tips Belajar SEO 2011 | Cara Mendapatkan 1st Page Search Di Google.Com -Bahagian 2

salam...

terima kasih kerana sudi menunggu hingga ke saat ini.. sebelum ni, aku dapat banyak feedback untuk entry yang lepas [rujuk entry ini].. terima kasih kepada yang sudi komen dan yang sudi menunggu.. satu je aku nak ingat kan korang.. ramai blogger yang set kat minda bermain dengan SEO nie perkara yang sukar.. ok! sekarang nie tukar mind set korang.. katakan pada diri korang,

 "ala.. senang je belajar SEO nie"

bukan apa.. kalau korang dah set kan mudah, maka mudah la ia.. yang penting ada keinginan nak belajar.. =)

untuk bahagian ke-2 nie, aku akan kongsikan satu ilmu yang best, macam mana nak bermain dengan tajuk post..

korang tahu tak..? kadang kadang tajuk entry jugak memainkan peranan ye dalam ejen carian google.. kalau boleh korang letakkan diri korang, orang yang ingin mencari sesuatu di google.. apa yang korang akan tulis kat search tu...?/ ha..! kat situ la trick dia...

meh aku tunjukkan korang satu contoh..

katakan korang nak buat tajuk "akademi fantasia" untuk tajuk entry korang.. sebelum tu meh tengok gambar nie dulu..


okeh.. nampak tak..??

katakan kalau tajuk post korang tu akademi fantasi... sebelum tu tengok dulu berada result untuk akademi fantasi nie...

1,010,000 result!  

banyak kan..?? agak agak korang la kan, entry korang tu berada ke berapa ratus ribu untuk di search oleh google nie...??? 


trick untuk dapatkan 1st page di google nie, apa kata korang spesifikkan tajuk tu.. katakan, "akademi fantasi 9 2011"

jom tengok berapa yang google dapat search..



269,000 results!


korang nampak tak...?? nampak tak permainan dia kat situ..?? bagi aku, dalam angka sebegini dah tak susah dah nak dapat kan 1st page di google.. paling cikai pun dapat 2nd page.. okeh la tu...

 so zairie.. macam mana nak betul betul dapat 1st page kat google nie...???


ha..... senang je kawan kawan... macam aku cakap sebelum nie.. jangan pikir benda nie susah.. take it easy walaupun nampak macam susah sikit...

apa kata korang cuba letak tajuk,"senarai pelajar akademi fantasia 9 2011"



43,400 results!


sekarang ni korang nampak kan...?? cuba spesifikkan tajuk entry korang tu.. dan korang tengok la sendiri hasilnya... entry aku yang ini [klik sini] berada di 1st page rank ke-2.. ok la.. ranking ke-2 dari 43400... 



so macam mana...?? dapat??? cuba dulu.. dah cuba korang akan tahu la hasilnya.. 

selamat bermain dengan SEO..  So, tunggu bahagian ke-3.. =)

10 orang gemar komen entry aku:

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)