HuzairieHusinBlog: April 2011

Saturday, April 30, 2011

1 hari, 1 ribu.. funat funat....

live blogging dekat mines nie.. Teman miss zairie nie shopping.. Taw a dah gaji.. Hehe.. Semalam baru je aku gaji.. Tak banyak sgt bulan nie.. Boleh la kalau nak beli ipad 2 tu cash.. Pastu pokai a aku.. Hehe.. Pagi tadi aku pi cucuk sat kat bank.. Bawak kuaq rm400.. Bayar duit motor utk 2 bulan punya.. Bulan lepas.. Dan bulan 4.. aku memang suka bayar extra.. Senang... Then,aku gegar pulak mines.. Cari barang sikit.. bawak kuar lagi rm400.. Cek balance balik tadi.. Cukup ke bulan nie.. Adui.. Hehe.. P\s: duit ni macam air.. Cepat je mengalir.. kena kerja kuat lagi nie.. Hehe
»»  BACA SELANJUTNYA...

Contest Blog : Teka Hadiah Untuk Mama!

yeah..... i'm back with others contest... now..... eh.. terspeaking lak.. soi.. hehe.. okeh.. so, hari nie aku nka buat satu contest lagi.. mudah.. ringkas... dan cepat... cuma perlu berfikir sikit...

Contest nie aku berikan nama "Teka Hadiah Untuk Mama! " ... Contest nie adalah sempena mothers day pada bulan nie.. 

mahu join?? ini syarat syarat nyer... 

1. buat 1 entry yang bertajuk : Blog Zairie Husin | Teka Hadiah Untuk Mama!

2. letak my pic okeh.. =)



3. cerita kan kenangan paling manis anda dengan ibu anda.. (tidak lebih dari 100 patah perkataan)



4. then, bagi korang letak pulak gambar nie berserta jawapannya.. teka apa yang ada di dalam beg yang berwarna merah tu... 



faham..?? siap, macam biasa... paste kan entry korang kat sini...


hadiah...???




nampak header winner zairie husin contest tu..??? ha.... aku akan pacak header blog korang and direct terus ke blog. kalau sebelum nie aku bagi 3 hari je kan masa promosi header pemenang kan...?? sekarang, aku bagi 1 bulan promosi....!!! mana mau cari...?




tarikh tutup : 10hb MEI 2010

okeh.. itu je...

selamat hari ibu kepada semua ibu ibu di malaysia nie dan di dunia.. tanpa ibu, hidup ini ibarat tin yang kosong.. tiada pengisian kasih sayang dari seorang ibu... 



p/s: ada blogger baru la hari nie.. nak pi terjah sat.. kehkeh
»»  BACA SELANJUTNYA...

Maharaja Lawak Minggu Ke 5 -Jambu- | Ada suara punya..!!

nie yang latest nie.. jom bergelak ketawa sampai pagi...




»»  BACA SELANJUTNYA...

Video (Youtube) peserta maharaja lawak minggu/episod ke-5 2011 | Persembahan Jozan maharaja lawak 2011

Jozan Maharaja Lawak minggu Ke 5.




»»  BACA SELANJUTNYA...

Video (Youtube) peserta maharaja lawak minggu/episod ke-5 2011 | Persembahan Amir maharaja lawak 2011

Amir Maharaja Lawak Minggu Ke 5



»»  BACA SELANJUTNYA...

Video (Youtube) peserta maharaja lawak minggu/episod ke-5 2011 | Persembahan Sepah maharaja lawak 2011

persembahan maharaja lawak - sepah-




»»  BACA SELANJUTNYA...

Video (Youtube) peserta maharaja lawak minggu/episod ke-5 2011 | Persembahan Jambu maharaja lawak 2011

Minggu ke-5 Maharaja Lawak -Jambu-


»»  BACA SELANJUTNYA...

Friday, April 29, 2011

Video (Youtube) peserta maharaja lawak minggu/episod ke-5 2011 | Persembahan Balas maharaja lawak 2011

Video Balasa Maharaja Lawak Minggu Ke-5



»»  BACA SELANJUTNYA...

Video (Youtube) peserta maharaja lawak minggu/episod ke-5 2011 | Persembahan Nabil maharaja lawak 2011

Video Nabil maharaja lawak minggu ke-5.. saksikan..



»»  BACA SELANJUTNYA...

Video (Youtube) peserta maharaja lawak minggu/episod ke-5 2011 | Persembahan Man maharaja lawak 2011

layan video man.. 










Video seterusnya akan di update dari masa ke semasa. tq.
»»  BACA SELANJUTNYA...

Video (Youtube) sumpah laknat Datuk Eskay @ Datuk T!

Fuh.. panas panas.... sekarang nie makin panas... Datuk eskay sudah melafazkan sumpah laknat petang tadi.. 29.04.2011 di Masjid Amru Al-As, Bandar Baru Sentul pukul 4.15 petang.. aku pun tak tengok lagi dan aku yakin 
mesti korang tak tengok lagi.. so, meh layan jap.. ambil ikthibar sekali yer..




VIDEO SUMPAH LAKNAT DATUK T :







Sumpahnya yang dilafazkan...

"A'uzubillahi minal syaitanirrajim. Bismillahirahma nirrahim. (Mengucap 3 kali). Pada hari ini, 29 April 2011, dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, saya Shazryl Eskay Abdullah berikrar dan bersumpah seperti berikut: A'uzubillahi minal syaitanirrajim, wallahi, wabillah, watallahi, aku bersumpah bahawa aku dan Datuk Seri Anwar Ibrahim berada dalam paparan video yang dirakamkan pada 21 Februari 2011. Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah pelaku dalam video tersebut. Sekiranya aku melakukan fitnah, maka Allah akan melaknat akanku."



entah la.. aku just boleh cakap... no komen..


sekian..
»»  BACA SELANJUTNYA...

Thursday, April 28, 2011

Kenapa Aku Suka Bermain Dengan SEO?

Ada blogger tanya tanya aku.. 

"blog kau pasal ape ea?? "

aku jawab.. blog aku most kepada info.. dia tanya lagi... kenapa tak cerita personal je?? .. hahaha... soalan dia tu buat aku ketawa sebentar... korang rasa kenapa ye..??? jap lagi aku citer.. nie baru mukhadimah.. 

seriusly, masa aku berblog dulu, entry aku banyak kepada entry personal.. apa yang aku nampak... aku lihat.. aku akan citer kat blog.. sekarang pun ada jugak.. tapi tak banyak...



okeh.. berbalik..kenapa aku suka bermain dengan SEO???  

1. blogger perlu alert.

- maksud aku, sebagai blogger yang addict dengat SEO nie, kau kena tahu permintaan orang yang dok cari kat search engine tu.. kau kena pantas tangkap citer pe yang panas sekarang nie..


2. tak payah update selalu..

- okeh.. yang nie aku tak galakkan kepada blogger yang baru nak bermain dengan SEO nie.. apasal?? senang je... " semakin banyak entry pasal SEO, semakin tinggi la kebarangkalian entry kau akan di search oleh bro google " -hipotesis diterima-


3. sape nak peduli kisah hidup aku??

- nie yang aku tak berapa nak gemar sangat kalau nak cerita sejarah hidup dekat blog... sape la nak taw kisah aku nie... bagi aku, kalau nak wat blog 100% personal, blog kau kena betul betul ada daya tarikan.. macam mana??? tak perlu la aku citer... korang kan bijak bijak semua.. hehe.


sebenarnya ada lagi sebab nya.. takpe la.. aku stop kat sini dulu.. hehe
»»  BACA SELANJUTNYA...

Wednesday, April 27, 2011

Download Video Sex Anwar Ibrahim Part 2 (Youtube)

fuh..!!! makin kecoh dunia politik sekarang nie.. aku pasal politik nie aku tak berminat sangat nak citer panjang lebar nie.. sekadar memberi pandangan dan luahan boleh la kot.. wooo.... bermain dengan api woo.. kau berani?? aku tak... tapi sorang mamat nie berani.. sape?? mamat nie ha..

aku taw.. sekarang nie ramai dok cari nak download video seks anwar ibrahim part 2 kan?? jangan risau... aku ada... zairie boleh settle semua.. hehe



url nye....... ermmm... alamak... aku lupa pulak url download nie apa... korang layan dulu gambar tu, aku pi cari sat url/link download video nie eh...?? :D
»»  BACA SELANJUTNYA...

PapaGomo.Com, Blogger Berani Mati!

perrgghh.. gua selut la sama lu papagomo.com... lu bermain dengan api la bai.. kalau gua jangan cakap la.. jangan kata bermain dengan api.. dengan lighter pun belum tentu aku berani lagi.. hehe.. 

sebelum tu.... kenal bro papagomo?? aku pun baru je kenal mamat nie.. tu pun lepas mstar promote blog dia nie.. terus aku terjah sih.. so.. aku bukak a blog dia nie.. dari A hingga Z, semua pasal politik.. tak ada cerita langsung pasal sukan ke.. pasal makan ke... politik memanjang... aku rasa, dalam banyak banyak blog politik, blog dia nie la paling sempoi.. tak caya..??  pi la terjah..


amacam... header dia pun dah pegang M16.. kau ader???!! 

header dia pun dah merah.. maksud mendalam tu.. berani mati punya olang.. hehe... lagi 1, i suka la tengok traffik blog u.. jeles sih... kahkah..

dah.. nak tahu pasal papa nih, gegar blog dia...kasih  1000 online lak.. hehe..

»»  BACA SELANJUTNYA...

Tuesday, April 26, 2011

Peraduan Cipta Lirik Untuk Pelajar AF9 (2011)

aku dapat tahu pasal contest nie masa tengah layan lagu time buat kerja.. hilangkan stress.. hehe.. sedap jugak muzik dia.. feeling.. 


so balik kerja, terus aku bukak website era.. dengar alunan muzik yang diberikan.. aku pejam mata... mengikut rentak melodi itu.. sekali... zzzaaasss.... perghhh... aku dah dapat dah lirik dia.. hanya sekali dengar.. kahkah.. okeh.. itu aku tipu.. mana ada orang sekali dengar terus dapat lirik dia.. mahu kena dengar sejuta belas ratus puluh kali.. 

aku rasa dah dekat 10 kali dah aku rewind lagu nie je.. tapi tak bosan... aku suka dengan alunan dia.. tenang... so lirik dia mesti lah perlu.......... ha... rahsia dulu.. tunggu aku buat  lirik dulu.. hehe..

so, yang berminat and ada bakat dalam buat lirik tu, amatlah dialukan karya anda.. 




pss... doakan aku berjaya k.. hehe
»»  BACA SELANJUTNYA...

Aku Tak De Member Blogger??

saje aku bukak refferer kat nuffnang untuk last week nyer resul.. korang tengok jap ea..?



perasan tak?? semua visitor dari blog aku mostly adalah datangnya dari google.. dari search engine...

sekarang 1 je persoaalan dalam fikiran aku... 

aku tak ade member blogger ke???? korang kenal ke sape zairie husin nie..?? hehe
»»  BACA SELANJUTNYA...

Monday, April 25, 2011

Tips/CARA MENGHILANGKAN TENSION/STRESS DISEBABKAN KERJA

memandangkan hari nie aku sangat tension dengan kerja aku, aku nak update how to solve our stress. seriously kerja banyak tak ingat hari nie... kalau bos suruh stay sampai subuh pun belum tentu siap.. ditambah pulak dengan line celcom yang sedikit biol, bertambah tension aku..



[Gambar : aku kalau stress tak de nyer gigit laptop macam awek tu.. aku baling je terus dari tingkat 6.. senang..]


ada orang tanya aku macam mana hilang tension nie..(padahal diri sendiri yang tanya nie.. miahahaha).. so, dengan murah hatinya, aku akan bagi tips macam mana hilang stress disebabkan kerja nie.. ha... kalau stress sebab belajar pun boleh jugak aplikasikan dalam pembelajaran.. boleh.. tak ada hal punye...!


cara 1 :

bancuh milo + cecah dengan biskut kering..

- yang nie memang aku selalu buat... aku kalau kerja banyak sangat nie la benda pertama yang aku buat.. aku masuk pantri.. bukak laci kabinet tu, buat air milo.. pergghh... memang layan... lantak a kerja.. makan lagi best..


Cara 2 :

pasang lagu kuat kuat. tahap pecah gegendang telinga punye!

- aku senang je... aku ambek E71 aku tu, cucuk handfree, pasang kuat kuat... serious weh! memang hilang tension kau... pernah sekali aku bukak kuat kuat sekali bos aku panggil... mengirap je darah bos aku panggil panggil tak menyahut.. last last dia datang ke meja aku... miahahaha..

Cara 3 :

pergi hisap rokok

- yang cara 3 nie aku tak pernah buat la sebab aku bukannyer smoker.. tapi member opis aku tu selalu buat.. aku tengok dia nie kalau tension memang pi kat tangga pekena sepam dua.. masuk opis balik senyum je sampai telinga.. kurang asam boy betul... 

Cara 4 :

terjah meja member yang tengah sibuk tu...

- yang nie memang dah biasa sangat a aku buat.. banyak kerja ke... tak banyak kerja ke.. terjah tetap terjah.. pi tempat  dia cakap.. "kerja kau banyak lagi ke... hehe" .. 


Cara 5 :

tolak kerja kau ketepi jap, pastu tidur 5 minit.

- sebenarnya cara nie yang paling mujarab sekali untuk hilangkan stress nie.. sebab kalau kita kalau stress, memang tak jalannye kerja.. mahu memaki je dengan kerja yang banyak tu.. better kau pejamkan mata kau tu jap.. rehatkan minda selama 5 minit.. jangan kau terlajak sampai balik pulak...




boleh 5 tips tu aku bagi..?? renung renungkan.. dan selamat beramal.. =)
»»  BACA SELANJUTNYA...

Sunday, April 24, 2011

Pemenang contest ops selam!

alhamdulillah.. berakhir jugak contest yang aku buat nie.. walaupun penyertaan tidak memberangsangkan dari golonggan blogger, tapi aku amat berterima kasih yang join.. nak tahu senarai yang join boleh klik sini..

and the winner is.......... Fazi Ruji..!!

seperti yang aku dah janji kan, aku akan angkat banner pemenang ini dalam blog aku selama 3 hari. maksudnya akan berakhir pada 27hb Apr 2011.




nampak??? yang warna putih biru tu.... so aku harap korang sudi sudi la jengok blog dia eh.. best oooo.. 

ops.. lupa lak.. mungkin korang nak tahu jawapan dia kan...?? meh aku reves balik soalan ops selam nie...

soalan :

cari siapakan penghantar komen ini dan tajuk entry tersebut..

"sebagai guru pula mmg banyak akak jumpa kes yang begini.. bukan murid itu sahaja yang bercerita tapi ibubapa itu sendiri.. anak saya yang putih ni lagi pandai la.. yang hitam ni.. nakallah.. warna kulit pun nak jadi isu.."


jawapan :

penghantar : Cikgu isza


so, kalau nak jadi seperti fauzi nie, rajin rajin la join contest yang aku anjurkan nie eh.. ?? hehe


assalamualaikum..
»»  BACA SELANJUTNYA...

Novel Online : Aku Bukan Romeo -Episod 9


roy menutup lampu biliknya. lagi pun jam di dinding sudah pukul 1 pagi. memang sudah masuk waktu tidurnya...

baru sahaja melelapkan matanya, telefonnya berbunyi. hatinya menyangka mungkin iera yang menghantarnya.. tetapi...

"roy... esok farah tunggu roy dekat pekan taw.. pukul 5..."

roy terkejut... pukul 5...??? roy terikat... antara farah mahupun iera... hanya tuhan saja yang tahu....


sekali lagi roy mendonggak kepala nya ke langit. memikirkan keputusan yang perlu dibuat. disana menanti.. dan di sini menunggu. kemana arah mahu dituju tidak pasti. yang pastinya, dia perlu membuat satu keputusan yang bijak..


xxxxxxxxxxxxxxxxxx

pagi itu sesudah solat subuh, roy mengambil angin di halaman rumahnya. sekali lagi dia terfikir mesej yang di hantar kepadanya malam tadi. masih bermain di fikirannya. tapi dalam hatinya, memang dia ingin sangat berjumpa dengan iera petang ini. itu lebih penting. baginya, tak perlu disegarkan kembali kisah yang lama. biar lah ia terbuku di lembaran hati ini. yang pasti, cinta yang hendak mekar dalam jiwanya ini perlu disemai dengan sepenuh kasih sayang. 

roy meraba raba poket seluar nya. mengeluarkan telefon bimbitnya. kali ini ia pasti.. keputusan yang dibuat adalah keputusan yang betul.. dan tak perlu dipertikaikan. 

"farah, i'm so sorry tak dapat jumpa u petang nanti. i have got important thing to do.."

roy tersenyum. lega. itu yang dapat di diungkapkan. kali ini dia pasti, dia dapat berjumpa dengan wanita idamannya. membawanya menikmati erti kehidupan ini. 

"roy...!! sini kejap..."

"ye mak.. kejap kejap..." roy menyahut panggilan ibunya. dia tahu, kebiasannya pagi pagi begini memeng ibu nya suruh membeli sedikit juadah di kedai pak maon. 

"nah.. ambil RM5 nie.. beli la kuih apa apa pun kat kedai pak maon tu.. jangan kau beli kuih dorayaki lak.. bapak kau tak makan.."

roy tersenyum dengan sindiran ibunya itu. ingat lagi 3 hari lepas. masa baru pulang dari pekan.. roy ada membawa sedikit kuih kepada ayahnya. pelik. air muka ayah nya seakan akan meneka sesuatu kuih yang di makannya itu.

tanpa berlenggah lagi, roy terus mendapatkan basikal BMX nya.. ditunggangnya agak perlahan. tidak seperti biasa. 

"pak maon.. kuih banyak hari nie...??"

"boleh la.. kau tengok la sendiri.."

roy membuka satu persatu penutup kuih itu. diambilnya plastik yang tergantung.. diambil kuih itu dan dimasukkan ke dalam plastik.

"assalamualaikum.. awal bangun hari ini.."  satu suara halus menembusi hawa telinga roy. di tolehnya kepalanya kebelakang..

"eh iera... ingat sape tadi.. tak ada la.. beli juadah pagi nie sikit.. sorang je ke iera..??

"tak la. dengan adik.. "

roy mengalihkan pandangannya ke arah seorang kanak kanak lelaki. dilemparkannya satu senyuman. dan disambut kembali senyuman itu. iera sekadar memerhatikan gelagat mereka.

"iera..."

"ye saya.."

"petang nie jadi..?? awak kata nak ambil angin dekat sawah kan..? lagi pun petang nie saya free.. boleh la kalau nak teman awak pergi bersiar siar .."

iera tersenyum. memang dia teringin mahu melihat permandangan sawah padi yang terbentang luas. sebelum nie di kuala lumpur memang susah nak melihat semua ini. sekadara menyaksikannya di kaca television sahaja..

"ok... kalau macam tu saya tunggu awak k.. kita jalan kaki dah la.. dekat je kan..? pukul 5.. "

"ok.. pukul 5... "

roy tersenyum. memang tak sangka yang dia akan dapat pergi sejauh ini untuk menambat hati iera. tapi jauh disudut hatinya memang dia iklas mengenali diri iera.. 

"ok ... kita jumpa petang nie k.."




bersambung....



»»  BACA SELANJUTNYA...

contest blog aku susah sangat??


fuh..!!! aku rasa jenuh jugak nak menyelam blog aku nie.. korang pun tahu, kekerapan aku mengupdate setiap hari adalah tinggi.. so, makin susah la nak mencari apa yang aku nak.. hehe

ni semua gara gara contest yang sedang aku anjurkan. [klik sini]..

setakat nie adalah beberapa blogger yang  join. diorang kata susah sangat. tapi berbaloi la dengan apa yang akan ku bagi nanti.. kehkeh.. sape blogger tu?? biarlah rahsia. banyak jawapan dah bagi. tapi aku tak moderate lagi.. nanti takot ada yang tiru lak. hehe.. dan bila aku tengok jawapan yang diorang bagi.. macam macam jawapan ada.. ada jugak yang mengadu suruh bagi klu.. hehe..

mana yang tak join lagi tu, cepat cepat la join.. belum terlambat lagi nie.. hadiah?? meh aku bagi tahu lagi..




nampak iklan 728x90 tu??? ha.. bakal menanti pemenang la.. banner pemenang tu akan berdiri megah dalam blog nie selama lebih kurang 5 hari.. ok???  

so, tunggu apalagi?? kasi gegar la...!!! 

»»  BACA SELANJUTNYA...

contest blog aku susah sangat??

fuh..!!! aku rasa jenuh jugak nak menyelam blog aku nie.. korang pun tahu, kekerapan aku mengupdate setiap hari adalah tinggi.. so, makin susah la nak mencari apa yang aku nak.. hehe

ni semua gara gara contest yang sedang aku anjurkan. [klik sini]..

setakat nie adalah beberapa blogger yang  join. diorang kata susah sangat. tapi berbaloi la dengan apa yang akan ku bagi nanti.. kehkeh.. sape blogger tu?? biarlah rahsia. banyak jawapan dah bagi. tapi aku tak moderate lagi.. nanti takot ada yang tiru lak. hehe.. dan bila aku tengok jawapan yang diorang bagi.. macam macam jawapan ada.. ada jugak yang mengadu suruh bagi klu.. hehe..

mana yang tak join lagi tu, cepat cepat la join.. belum terlambat lagi nie.. hadiah?? meh aku bagi tahu lagi..




nampak iklan 728x90 tu??? ha.. bakal menanti pemenang la.. banner pemenang tu akan berdiri megah dalam blog nie selama lebih kurang 5 hari.. ok???  

so, tunggu apalagi?? kasi gegar la...!!! 

»»  BACA SELANJUTNYA...

Saturday, April 23, 2011

Contest Blog : Ops selam!

wah...!! aku nak buat contest blog lagi. last week rasanya aku buat contest blog. (klik sini) minggu nie nak buat lagi.. rasa best lak.. hehe.

contest blog kali nie agak mencabar jugak la. memerlukan kesabaran dan ketekunan. sebab tu aku namakan contest nie Operasi Menyelam. 

okeh.. apa yang perlu buat :

1. buat 1 entry yang bertajuk, Contest Blog : Ops Selam!

2. dalam entry korang, cerita kenapa korang nak join contest nie. (sebab aku rasa contest agak susah sikit.)

3. letak gambar nie.. 


3. then, lengkapkan slogan nie... "saya suka berblog kerana....." tak lebih dari 100 patah perkataan.

4. pastekan link entry korang dekat komen box nie. (ingat, tak perlu kasi jawapan dalam entry korang tu.. takot ada orang tiru..)



dah settle semua tu...???

1. sila cari komen nie.. siapa yang hantar dan tajuk entry untuk komen tesebut. 


"sebagai guru pula mmg banyak akak jumpa kes yang begini.. bukan murid itu sahaja yang bercerita tapi ibubapa itu sendiri.. anak saya yang putih ni lagi pandai la.. yang hitam ni.. nakallah.. warna kulit pun nak jadi isu.."


2. pastekan jawapan korang tu dalam entry ini. (kalau boleh pastekan sekali link penyertaan korang. mudah nak access nanti..)




hadiah yang menanti..???



nampak??? ruangan iklan akan diberikan kepada pemenang. mungkin aku akan letak gambar header pemenang dan link terus ke blog dia..?? amacam..??? menarik tak..?? kalau ramai penyertaan, aku akan tambah ruangan iklan di sidebar dan bawah footer. insyaallah.


Tarikh tutup: 24 april 2011, 4pm

so, korang kena bagi jawapan kat aku sebelum pukul 4.. lepas pukul 4 tak dikira walaupun betul.. ok...?


dah bersedia...??? jom kita gegar ops selam nie....!!!!



p/s: klu pertama : jawapan ada dalam blog nie... cari la.. hehe

»»  BACA SELANJUTNYA...

Asus netbook EEE 1015PEM REVIEW

sebenarnya dah lama sangat aku nak buat review pasal netbook yang baru aku beli nie. [klik sini] . memandangkan dah genap sebulan aku pakai asus nie, aku kan kongsi serba sedikit mengenai Asus EEE 1015 PEM nie.. 


1. Spesifikasi

ok. memandangkan ia sekadar netbook yang bersaiz agak comel, spesifikasinya memang tak dapat nak lawan spesifikasi laptop mahupun destop. sedia maklum netbook  cuma sesuai untuk membuat kerja atau surf internet. EEE 1015 menggunakan window 7 starter sebagai window utamanya dan proccessor yang digunakan ialah intel atom N550 Dual Core CPU.

so, jom kita lihat spesifikasi asus ini dari segi :

RAM - in build 2GB RAM DDR3. ya.. 2 GB.. aku dah survey semua netbook dekat lowyat masa nak beli.. mostly banyak yang 1GB in build. asus ni je yang memang dah tersedia  2GB. 




Hard Disk - asus 1015 PEM juga merupakan antara netbook yang mempunyai kapasiti hard disk yang banyak (bagi kategori netbook). 320GB. memang banyak. boleh diupgarade lagi kalau mahu.. tapi pendapat au, better beli external hard disk. lebih murah & mudah.

saiz - agak kecil. bersaiz 10.3 x 7.1 x 1.4-inci, ia nampak slim dan ringan. mudah dibawa.. sesuai dengan slogan nya

 "go anywhere in style".

2. Display dan Sound/speaker

grafiknya boleh la tahan. tapi tidak sesuai untuk mereka yang kaki game.. proccesor tak dapat nak support game game yang kuat makan grafik nie. 


gambaran destop asus EEE 1015PEM :



[Gambar : Sepatutnya dekat destop ada stardock yang asus bagi. tapi tak tahu kena bila screen print ia tak detect]


ok.. sound untuk netbook nie boleh tahan la. tidak terlalu kuat.. dan tidak terlalu perlahan.. 


2. Web Cam dan Bluetooth


mungkin ramai yang tak tahu, sebenarnya asus EEE 1015 PEM nie memang mempunyai web cam. so tak perlu nak beli external web cam lagi. gambarnya..?? boleh tahan.. VGA rasanya..




amacam...?? ok..??


netbook asus nie juga memang sudah tersedia bluetooh. so tak perlu nak beli adapter bluetooh lagi. memudahkan kerja kita untuk transfer fail dari handphone ke netbook. mudah kan..?




3. Keyboard and touch pad



keypad untuk keyboard nie memang sedap bila tekan. tidak terlalu keras. jarak antara huruf ke huruf tidak terlalu dekat hingga susah nak taip dan tidak terlalu jauh. pantas, cepat dan mudah. itu yang dapat dirumuskan bila aku menaip keyboard asus nie..



touchpad asus nie pulak simple je. tak ada la kesat sangat hingga cursor tu tak bergerak. mudah la secara ringkasannya.




4. Bateri


kebanyakkan laptop sekarang menggunakan bateri jenis 6 cell. begitu juga dengan asus nie. menggunakan 6 cell jugak. jangka hayat bateri nie ada la lebih kurang 5 jam


5. Ports


1015 PEM mempunyai standard yang lebih kurang sama dengan netbook yang lain. apa yang aku perasan 1015PEM nie menambah bilangan port usb. ada 3 kesemuanya.






lagi satu, 1015PEM nie mempuyai port untuk card reader. so, tak perlu nak beli card reader lagi.. mudah kan..?




6. Harga


Harga?? standard harga netbook.. harga asal netbook nie RM 1299. tapi dapat kurang sehingga RM 1050. boleh la kan..??






selama sebulan aku pakai nie, memang amat memuaskan hati.. sangat.... 




p/s:  hope korang dapat imput sikit la ea dari review aku nie.. hehe
»»  BACA SELANJUTNYA...

Video (Youtube) peserta maharaja lawak minggu/episod ke-4 2011 | Persembahan jambu maharaja lawak 2011

layan show jambu lak.. =)






layan nie lak.. =)


1. amir & jozan


2. man & sepah


3. nabil & balas
»»  BACA SELANJUTNYA...

Video (Youtube) peserta maharaja lawak minggu/episod ke-4 2011 | Persembahan Nabil dan Balas maharaja lawak 2011

jom layan show maharaja lawak episod/minggu ke-4..


Nabil




Balas







layan yang nie lak.. =)


»»  BACA SELANJUTNYA...