HuzairieHusinBlog: belajar menghormati orang lain, kalau nak orang lain menghormati kita...

Monday, April 18, 2011

belajar menghormati orang lain, kalau nak orang lain menghormati kita...

okeh... ini entry luahan hati dan perasaan aku.. entah la... kadang kadan aku tak faham dengan manusia nie... kita mahu orang menghormati kita.. menyanjung kita... tapi... persoalannya... adakah kita pernah buat semua itu dekat orang lain..?? ingat... what u give, u'ii give back... right??



[Gambar : macam nie lah rasanya bila kita dalam keadaan kecewa... hampa...]



aku malas nak cerita apa yang berlaku... mungkin ada silent reader yang membaca entry aku nie.. 

"siapa yang makan cili, dia akan terasa pedasnya"


berbalik kepada tajuk touching aku tu.. macam mana kita nak orang lain menghormati diri kita yang serba kekurangan lagi daif nie..??

first... cuba tengok diri tu depan cermin sebesar alam tu.. biar kasi nampak wajah kita dari hujung rambut hingga hujung kaki.. tatap cermin tu lama lama... tanya diri kau sendiri..

"aku pernah ke respect orang selama nie..??"

"macam mana orang nak respect kita, sedang kan aku pun dok asyik bahan orang.."


dah tanya..?? okeh... meh aku bagi di sebalik persoalan yang melanda sekarang nie...

1.. mungkin pernah.. tapi macam mana kau respect orang tu..? ke time susah je kau respect dia?? time kau nak mintak pertolongan.. time dah tak diperlukan, kau bahan dia.. kau kutuk dia kaw kaw.. kau kena ingat.. orang tu ada perasaan jugak.. pernah kau fikir semua tu...? tak pernahkan...??? kau ikut sedap mak bapak kau je bahan orang... Wat The fish ball la....


2. lebih kurang sama je jawapan dia dengan yang first tu.. tapi aku nak tambah sikit.. okeh.. aku tau kau memang suka bahan orang.. bila lepak berdua, kau cakap, "relax la... kitaorang gurau gurau je..."
ok la... aku accept lagi kalau kau cakap gurau... tapi bila orang bahan kau balik, kena dekat batang hidung kau sendiri, tahu pulak kau nak touching.. aku ingat kau tak ada hati dan sanubari... ingat la brader... melawak pun ada batasnya.. jangan fikir orang diam selama nie,kau ingat orang tu lemah.. air tenang jangan sangka tak ada buaya.. jerung putih pun ada jugak....!!



sekarang kau dah tahu kan kenapa orang susah nak hormat kau...? hope kalau kau baca entry aku nie walaupun aku tahu kau tak kan baca sebab kau mana tahu aku ada blog, ubah ubah la perangai tu sikit der.. kau kena ingat.. umo kau tu nak cecah ke usia warga emas.. macam mana aku nak hormat diri kau kalau kau sendiri tak pernah hormat aku walaupun selama nie aku hormat kau sebagai orang yang lebih tua dari aku... 

orang macam nie senang je nak ajar... lantak kau la nak buat ape pun.. malas aku nak ambek peduli...


assalamualaikum...

5 orang gemar komen entry aku:

  1. super like! same situasion with me now! heee

    ReplyDelete
  2. totally agree with you, give and take respect, thats how it works.

    ReplyDelete
  3. Assalam..
    Sabo...sabo...jgn marah2, nanti cepat tua..

    ReplyDelete
  4. Jika kita hendak diri kita dihormati, belajarlah menghormati diri sendiri terlebih dahulu... maksudnya menerima kelebihan dan kekurangan diri seadanya. apabila kita belajar bersyukur, kita akan tenang dan dapat menghormati orang lain... apa yang penting ialah lilahi taala... bukan kerana manusia.

    ReplyDelete

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)