HuzairieHusinBlog: Tutorial Blog : Widget Yang Tak Penting Untuk Blogger

Saturday, May 7, 2011

Tutorial Blog : Widget Yang Tak Penting Untuk Blogger

ilmu tak akan habis di dunia nie.. semakin banyak kita menggembara, semakin banyak ilmu yang kita perolehi. okeh. dah lama rasanya aku tak share tips blogging untuk di share dengan blogger baru terutamanya. 

widget yang tak penting untuk blogger. aku akan share dan senaraikan kenapa ia tak penting.



1. music


seriusly aku memang tak suka kalau blog korang ada music.. sebab apa?? sebab ia menganggu konsentrasi aku nak berblog. cukup la lagu kat lappy aku je yang berkumandang..  bayangkan kalau orang tu tengah layan lagu.. baik punya cucuk handfree.. bila bukak blog yang ada auto music tu, tak kena histeria dia..?? aku pernah ke beb! terkejut aku.. nak je aku bakor blog tu.. tapi itu blog dia kan.. dia ada hak nak letak ke tak..?? kau apa kesah... blog aku.. bukan blog kau nyer pun.... kata dia la. tapi secara tak langsung kau dah hilang pembaca yang insyaallah akan jadi pembaca setia blog kau. so, pikir pikir la eh..??



2. cartoon.


ini widget kedua tak penting.. kadang kadang ia akan melindungkan entry korang.. pernah aku bukak satu blog nie, bersepah dengan widget nie.. mr bean la, pikacu la.. ah! banyak la lagi.. biar blog kita nampak kemas dan teratur.. 



3. online user


sebenarnya widget free online user nie bukan lah tak penting..  bergantung kepada blog korang. tapi kena ingat.! risiko tinggi beb kalau korang pakai widget nie.. kalau blog aku yang traffic macam siput sedut pakai widget nie memang 1st impression orang yang bukak blog aku akan cakap..

"alahai... sikit giler orang bukak blog mamat nie... 1 user online jer.... tu aku la yang sorang online tu.. "


kalau blog aku lak traffic giler kentang goreng camnie lak orang cakap...


"mak ai... giler babos la blog mamat nie.. 150 online tu..!! gempak giler ah..!! kena follow nie..."


so nasihat aku kalau mau pakai widget nie fikir fikir la dulu.. aku tak kata penting dan jugak tak penting... tengok dulu kekuatan blog kalau nak pakai widget nie.. tu nasihat aku la..




so aku harap korang dapat imput sikit tips blogging aku kali nie... aku cuma share pengalaman pahit aku berblog.. aku belajar dari kesilapan yang lalu.. dan aku tak mahu korang mengulangi kesilapan yang pernah aku lalui...

ingat... reader kita lagi penting.. kena pandai jaga reader kita.. kerana diri mereka begitu berharga.. eceh..!!


14 orang gemar komen entry aku:

  1. kalo ko tgok blog aku ko rase aper yang x penting???hehehe...

    ReplyDelete
  2. naseb baek kat blog takde 3-3 benda ni...

    ReplyDelete
  3. x pandai nk setting read more la...@ sebenarnyer malas nk cari tutorial wahaha..taw2 dia da siap sendiri read more tu okeh amcm?ader care paling mudah?

    ReplyDelete
  4. @Mitsuzō-shu / awek ninja : masa wat entry tu ada break page.. agak2 dah nak masuk perengan kedua, tekan break page tu..nanti dia akan auto read more.

    ReplyDelete
  5. ahaks..gitu ker...cheq baru tukar setting yg baru smlm... selama nie guna old editor ptot arr x penah nampak jump break tu eheheh...tenkiu erk =)

    ReplyDelete
  6. As'salam nmpk mcm mnarik je psl nk wat blog ni...hami blm lg wat blog,ntahla xfkir pon nk wat blog sbb hami xnmpk apa2 kptingn dlm wat blog2 ni..mgkin bkn skrg tp xtaula klu 1 ari nati...InsyaAllah!!!

    ReplyDelete
  7. kenapa iklan nuffnang linda bertindih dengan entry ehh ? ada sesiapa bole tolong tak ?

    ReplyDelete
  8. nice info bro ... terima kasih ...

    kalau sudi meh la jemput singah jap kat blog saya ... beri sikit tunjuk ajar or komen mana yang kurang ..

    jemput semua ye... saya perlukan pandagan anda ...

    singgah jap kat

    http://tiktokstuff.blogspot.com/

    p/s sape sape nak tegok my baru meh tegok kat info terkini ok ...

    kehadiran anda amat dialu alukan ...

    :P

    ReplyDelete
  9. hahaha tak jadi adik nak letak music heeh .. :PP

    ReplyDelete

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)