HuzairieHusinBlog: Kelemahan Dashboard Baru Blogger.com 2011 -Part 1

Sunday, July 10, 2011

Kelemahan Dashboard Baru Blogger.com 2011 -Part 1

assalamualaikum..

rasanya sudah ada rakan blogger yang dah sedar mengenai dashboard baru blogger.com.. boleh rujuk entry ini.


entry ini zairie nak berkongsi dengan rakan blogger yang lain mengenai kelemahan dashboard baru nie.. diingatkan, kelemahan dashboard baru nie ada hasil dari pandangan zairie sendiri sebagai seorang blogger.


1. Bahagian dashboard yang tidak sistematik & kemas.


first bila zairie buka blog dan mula sedar perubahan yang berlaku nie, 1st impression zairie, "ya allah..! apa dah jadi dengan dashboard aku nieh??

perhatikan dashboard baru ini..





kalau korang perasaan memang dashboard baru nie terlalu simple.. putih.. suci.. semurni top.. tapi, disitu zairie dah nampak beberapa kelemahannya.. 

antaranya :

i. tiada icon bilangan followers.. so kalau nak tahu dah berapa followers blog kita, silalah ringan jari jemari anda untuk view blog. 

ii. shortcut key untuk new post, edit post, comment, bla.. bla... & bla... bagi zairie sendiri semua short cut tu penting..sebab zairie selalu guna.. 

iii. terlampau simple..



2. Update new post/entry.


ini lagi kelemahan dashboard baru nie.. menyusahkan zairie nak update pulak.. 





tempat nak update pun putih suci semurni top... kalau dah ada blogger dashboard dia berlaku transformasi, zairie percaya pasti dia akan mengadu , " apahal susah sangat nih..! "

antara kelemahannya :

i. lagi sekali tiada shorcut nak ke edit post.. kena bukak tab baru, then cari la kat mana edit post.. susah tak??

ii. kotak nak update entry tu tak boleh dah lebar kan.. memang dah fit.. so kalau nak kotak entry tu kasi besar, kasi enter banyak kali... so, itu je la caranya nak besarkan kotak entry tu..

iii. bila dah tekan publish, dia tidak terus keluar 

" your blog has been successfully update.."

entry tu terus ke edit post.. kena pandai tengok la.. takut entry kita tu terschedule  ke, apa ke.. sebab masa 1st time update tadi dia masukkan dalam schedule.. pening jugak..



buat masa nie zairie share 2 kelemahan dasboard baru nie k.. esok lusa sambung part 2 lak.. just waiting and read.. 


*rindu dengan dashboard lama.. hmm..





























6 orang gemar komen entry aku:

  1. owh dah ramai blogger hari ni komen tentang dashboard baru.dashboard kite still lama punya(huwaa jgn tukar blh tak).mmg rata2 blogger tak reti,tak fhm,susah dan leceh dgn dashboard baru ni.

    ReplyDelete
  2. yik? masih guna yg lme ag ni..hmm

    ReplyDelete
  3. @||aLeaSaRa||: Hhehe.. one days akan bertukar jugak.. hehe

    ReplyDelete

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)