HuzairieHusinBlog: Novel : Sebutir Pasir -Episod 5

Friday, November 18, 2011

Novel : Sebutir Pasir -Episod 5

selesai makan, aku terus masuk ke bilik.. penat.. sangat penat.. jam di dinding menunjukkan tepat pukul 10.00pm.. 

"kring....kring.....!"

aku tersentak dengan panggilan telefon ku. ku sambut malas...

"hello.. assalamualaikum....




"waalaikummussalam... hye liya.. belum tidur lagi?"

"belum lagi aizat.. yang aizat nie kenapa belum tidur lagi.." soal aliya..

"mata tak boleh lelap la.. so, jat ambil gitar and make a new song.. for u liya.." 
"eh yeke..?? terharunya.. ada jugak ye orang yang sudi cipta lagu untuk kita nie.." jawab liya ringkas.. 

hm... personally, memang aku suka dengar suara aliya.. lembut.. dan halus sehalus kain sutera.entah berapa lama aku dan aliya berborak.. dari masa sekolah dahulu hinggalah sekarang..

jam di dinding menunjukkan pukul 2.00 a.m. aku mendongak ke syiling. membayangkan saat manis bersama aliya masa dekat sekolah sebelum tamat SPM. 

owh..! sungguh pantas masa berlalu.. andai dapat ku undurkan masa, sudah pasti aku tidak mahu saat indah bersama aliya pergi.

but.. live must go on.. aku faham,terlalu banyak onak duri dan ranjau yang aku perlu tempuhi.. dan yang pastinya, halangan dan cabaran kehidupan sudah pasti menunggu aku di depan.. cuma menunggu kehadiran diri ku in sahaja.


xxxxxxxxxxxxxx


3 bulan sudah berlalu.. dan hari ini, 23.03.2006 tarikh keluarnya result spm.. sebelum keluar dari rumah aku sempat berjumpa opah supaya mendoakan keputusan yang cemerlang untuk cucunya ini.

bangunan sekolah menengah kebangsaan tok weng yang tersengam indah sudah dari jauh aku nampak.. semakin dekat, semakin kuat pula jantung aku ini berdengup..

dup dap dup dap.... selaju kereta api dari KL Central ke KLIA. 

mata aku tertumpu pada satu sudut.. 

"aliya..." bisik aku perlahan..


langkah demi selangkah aku menghampiri aliya..


"hye liya... happy je.. camne? ok...? berapa A..? " Soal aku bersungguh sungguh tanda ingin tahu. apa yang pasti, senyuman aliya kali ini merupakan senyuman paling manis pernah aku dilihat di wajah aliya.. owh..indahnya ciptaan tuhan...

"hye aizat.. alhamdulillah..7A1 1A2 dan 2B3 je aizat... aizat macam mana pulak..? mesti gempak kan..."

"eh gempak ke..? hehe.. aizat belum ambek result lagi la liya.. tak tahu a macam mana...? tengok la nanti.. " 

"Mohd Aizat B Adnan..!" 

satu pekikan suara memanggil nama aku. nampak dari sudut tempat mengambil result SPM..


"Owh tidak...."





* Bersambung

1 orang gemar komen entry aku:

  1. mama dtg sini baca novel zairie..mama minta maaf sgt2 lambat jenguk zairie..atas sbb kebzzzan yg melampau !!!..hu2x..

    ReplyDelete

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)