HuzairieHusinBlog: Samsung Galaxy Young | Kelebihan Dan Kekurangan

Sunday, January 8, 2012

Samsung Galaxy Young | Kelebihan Dan Kekurangan

Salam 1 Blogger..

dah lama tak buat edisi terjah handphone nie.. hope ada lagi reader zairiehusin.com nie sudi baca ye.. okeh.. sebenarnya apa yang aku nak tulis nie bukan lah more to review.. sebab aku sendiri pun tak guna samsung galaxy young nie.. apatah lagi samsung user.. hehe 

dan sudah pastinya mereka yang nak tahu mencari kelebihan dan kekurang samsung Y nie kan.. orait.. jangan risau.. anda sudah berada di blog yang betul.. ahaks..!


orait... topup tadi sembat aku rembat brochure samsung Y nie..


okeh.. aku cerita kelebihan samsung galaxy Y nie dulu ok..?


1. Operating System.

orait.. bila korang nak beli smartphone je, automatik korang kena tahu dia nya OS.. dia pakai os apa?? kalau samsung dah sah sah la dari google.. android.. bukan samsung je.. malahan HTC, Huawei, LG.. Erm.. CSL pun ada gak pakai Android?? iOS?? Hanya product dari apple sahaja.. hehe..

owh.. sudah melalut.. samsung galaxy Y menggunakan latest android version.. 2.3 Gingerbread. 

pendapat aku, ok la.. tapi setahu aku, bukan semua application android nie akan support.. depends kepada handphone tu sendiri.. RAM, MHz, semua main peranan..


2. Harga

berkaitan dengan harga, aku rasa samsung galaxy Y nie the cheaper smartphone.. RM499.00 . personally memang berbaloi.. 



[Pic Credit : YangCanggih.Com]

shape dia memang terbaik la.. aku tengok tadi kat kedai, tak adalah kecil sangat.. samsung galaxy mini lagi kecil kot.. so, bagi yang student tu, apalah korban sikit PTPTN korang tu beli smartphone Galaxy Y nie.. hehe..




Okeh.. kekurangan Smartphone nie aku rasa tak banyak sangat.. biasa la.. handphone apa pun pasti ada kekurangan dia akan.. iphone aku pun still ada kekurangan dia.. comtohnya tak ada siri.. so, terpaksa la tukar iphone 5 nanti. hehehe..


1. Surf Internet.

pendapat aku, aku tak rasa samsung galaxy Y nie mampu memberi kepuasan kepada kaki Internet..


sebab apa??? pertama screen dia.. erm.. pendapat aku screen dia kecik sangat la.. so, tak puas sangat.. 

lagi pun, samsung Y nie tak ada flash.. tapi.. relax... iphone pun tak ada flash gak.. ok je surf tenet.. hihi..




1 je la aku list kan kelemahan Y nie.. nanti kalau list banyak kan dah tak jadi orang nak beli Y nie.. hehe..


kesimpulannya : 

samsung galaxy nie memang boleh beli sangat.. sebab ia smartphone yang murah.. sangat murah.. 


p/s: apa pun, iphone still the best smartphone bagi aku.. hihi

6 orang gemar komen entry aku:

  1. kalau pasal hp ni memg sudi bace lah!
    nice review thanx for the info! =)
    nak beli ... hehehe

    ReplyDelete
  2. leeza : thanks :) beli la satu.. semua dah dalam dunia smartphone nie.. hehe

    daddy : ace juga terbaik. pendapat sy, alang2 baik ambek samsung S Plus terus.. :)

    ReplyDelete
  3. nak buat camane zairie saya ketinggalan cikit huhuhuh =(

    ReplyDelete
  4. tadi dekat opis ada member2 tanya pasal samsung young ni.. dia berkenan nak beli kot..hehe

    ReplyDelete
  5. Assalam..
    murah tu, memang boleh beli...tapi aku berkenan HTC my hubby walaupun dah ada galaxy S....(tamak!!)

    ReplyDelete

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)