HuzairieHusinBlog: Filem Lucah Pertama 1985!

Thursday, April 12, 2012

Filem Lucah Pertama 1985!

Assalamualaikum..

sebenarnya saya tiada niat untuk menaip entry nie.. tapi satu perkara yang membuatkan saya terfikir. sejarah. ye.. sejarah filem lucah nie.. kalau difikirkan dek akal fikiran memang macam susah nak di terima.. Kalau kita tengok sekarang, terlalu banyak filem lucah.. dekat pasar malam.. walhal dalam laman sesawang pun bersepah.. kadang-kadang bila bukak youtube pun ada jugak advertise lucah nie.. erm...



Sejarah Filem Lucah

Filem lucah dihasilkan tak lama selepas projektor gambar bergerak pertama ditemui pada tahun 1895. Dua orang yang menjadi perintis dalam dunia pornografi adalah Eugène Pirou dan Albert Kirchner, yang mengarahkan filem porno pertama di bawah nama dagang "Lear".

Filem-filem karya Pirou menginspirasi pembuat filem Perancis yang lain untuk membuat filem yang menampilkan wanita-wanita yang menanggalkan pakaiannya.Film-filem seperti ini benar-benar menjanjikan keuntungan besar saat itu.kerana hampir tidak diketahui Pirou sebagai pembuat filem Lucah, kredit sering diberikan kepada filem-filem lain untuk menjadi filem lucah yang pertama.





Salah satu usaha yang paling ilmiah untuk mendokumentasikan asal-usul perdagangan "Fim ikek ikek" @ Filem Lucah dilakukan oleh Dave Thompson dalam filem dokumentari "In Black and White and Blue (2008)".

 Ia menceritakan banyak bukti bahawa industri seperti ini pertama kali muncul di Buenos Aires dan bandar-bandar Amerika Selatan yang lain saat pergantian abad, dan kemudian dengan cepat tersebar ke seluruh Eropah Tengah selama beberapa tahun berikutnya, namun tidak satu pun dari filem-filem lucah awal ini dikenali secara meluas.

Menurut Patrick Robertson dalam buku Film Facts, 'filem lucah yang paling awal yang dapat dipastikan tarikh pembuatannya adalah A L'Ecu d'Or ou la bonne Auberge' dibuat di Perancis pada tahun 1908; plotnya menggambarkan seorang askar lelah yang mempunyai janji untuk bertemu dengan seorang pelayan wanita di sebuah penginapan.

El Satario dari Argentina mungkin malah lebih tua lagi. Robertson mencatatkan bahawa 'filem-filem lucah tertua yang masih ada tersimpan dalam Kinsey Collection di Amerika.Sebuah filem menunjukkan bagaimana konvensyen-konvensyen lucah mula-mula ditetapkan.

Film Jerman Am Abend (sekitar 1910) adalah, demikian tulis Robertson, 'sebuah filem pendek sepuluh minit bermula dengan seorang perempuan yang memuaskan dirinya sendiri di biliknya dan kemudian beralih dengan menampilkan dirinya sedang berhubungan seks dengan seorang lelaki, melakukan fellatio (blowjob) dan penetrasi anal. Film lucah tersebar luas di era filem bisu tahun 1920-an, dan sering dimainkan dalam rumah pelacuran. Kerana saat itu filem porno masih dicap haram, maka blue filem atau stag film (sebutan untuk filem lucah) dihasilkan secara sembunyi-sembunyi mulai tahun 1940an. Filem-filem tersebut kemudian diedarkan secara peribadi atau oleh pedagang sekeliling dengan risiko penjara jika tertangkap.





Nota Kaki : 

kalau lah filem nie tidak di publish, saya percaya mungkin di zaman yang pesat membangun sekarang nie tidak akan ada isu isu pembuangan bayi, kes rogol dan bermacam lagi.. di sebabkan satu masalah sosial, kita terjebak dengan pelbagai jenayah yang tidak kita sedari...

4 orang gemar komen entry aku:

  1. Byknya dosa yg dtanggung perekanya dan tak lupa juga pada yang menontonya!

    ReplyDelete
  2. Nur Syafiqag : xde dah kalau?? :D

    Faiz : perekanya orang barat.. kat sana dah jadi satu industri... waallahuallam...

    ReplyDelete
  3. sebenarnya bnde ni mengalami evolusi... mungkin waktu zaman ni omputih pon kecam habis2an, tpi disebabkn diorg jenis x kisah, lama2 adegan mcm ni mndapat smbutan..mcm tuh jugak industri perfilemn m'sia, makin hari makin terbuka, kalo kita berdiam diri dan trus sokong, maknanya filem yg terbuka mcmni org x amik kisah dah akan x lama lagi dimainkan secara umum.....nauzubillah...

    ReplyDelete

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)