HuzairieHusinBlog: June 2012

Thursday, June 14, 2012

Cara Solat Sambil Mendukung Bayi

assalamualaikum..

terjumpa satu info yang sangat berguna di facebook.. cara-cara solat sambil mendukung bayi... biasanya ia amat sesuai untuk ibu dan bapa yang baru berkhawin dan punyai anak pertama..




selamat bercuba... tiada mustahil dalam islam.. islam itu indah... :)

»»  BACA SELANJUTNYA...

Wednesday, June 13, 2012

Gambar TGV Cinema Baru Yang Owesome Di Bukit Indah Jusco Johor Bahru

Assalamualaikum..

wow..! baru tahu yang tgv cinema di jusco bukit indah johor baharu antara cinema yang owesome....! lihat sahajalah gambar di bawah... sudah mampu menggambarkan segalanya...









dengan kerusi yang selesa ditambah pula dengan adanya batal pelok sudah pasti membuatkan setiap penonton mampu melayani filem berduration 4 jam.. hehe



# Tak sure pulak hanya di TGV Bukit Indah sahaja atau seluruh TGV...
»»  BACA SELANJUTNYA...

Senarai Penuh Laman Web Biasiswa dan Tajaan Pendidikan Malaysia

assalamualaikum.

di sini saya ingin berkongsi sedikit info yang sangat berguna kepada semua mahasiswa malaysia berkenaan senarai Biasiswa dan Tajaan pendidikan yang terdapat di malaysia..di harapkan memberi seribu manfaat kepada anda semua.




bnm: http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=104&pg=675&ac=666

UEM: http://www.uem.com.my/social/scholarship.html

Sime Darby: http://www.simedarby.com/

scm: http://www.sc.com.my/

TNB: http://yayasan.tnb.com.my/sam/

TM: http://ytm.tm.com.my/

Petronas: http://spmonline.petronas.com.my/

PNB: http://www.pnb.com.my/

Shell: http://www.shell.com.my/

yysan pljrn mara: http://jadypm.edu.my/

JAKIM: http://www.islam.gov.my/

recom: http://www.recom.org/forum/portal.php

eputra: http://eputra.com/

http://esilav2.jpa.gov.my/

1)PTPTN
www.ptptn.gov.my

2) Biasiswa Tunku Abdul Rahman
www.yayasantar.org.my

3) Felda Johore Bulker Sdn Bhd
www.feldaholdings.com

4) Jabatan Perkhidmatan Awam ( JPA )
www.jpa.gov.my

5) Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri Sabah
www.sabah.gov.my/jpan

6) Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak
www.psc.sarawak.gov.my

7) Biasiswa Kerajaan Negeri Sabah
www.biasiswa.sabah.gov.my

8 ) Majlis Agama Islam Dan Adat Melayu Perak Darul Ridzuan
www.maiamp.gov.my

9) Pinjaman Pelajaran Kerajaan Negeri Perak
biasiswa.perak.gov.my @ www.perak.gov.my

10) Majlis Agama Islam Negeri Johor
www.maij.gov.my

11) Pinjaman Kerajaan Negeri Pulau Pinang
epp.penang.gov.my

12) Pinjaman Pelajaran kerajaan Negeri Selangor
www.selangor.gov.my

13) Tabung Amanah Pendidikan Negeri Melaka (TAPEN )
tapem.melaka.gov.my

14) Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia
www.frim.gov.my

15) Gamuda Berhad
www.gamuda.com.my

16) Jabatan Kebajikan Masyarakat Wilayah Persekutuan
www.jkmwpkl.gov.my

17) Kumpulan Wang Simpanan Pekerja
www.kwsp.gov.my

18) Lembaga Zakat Selangor
www.e-zakat.com.my

19) Bank Rakyat Malaysia Berhad
www.bankrakyat.com.my @ www.yayasanbankrakyat.com.my

20) Majlis Amanah Rakyat
www.mara.gov.my

21) Pusat Zakat Sabah
www.zakat.sabah.gov.my

22) Yayasan Negeri Sembilan
www.yns.gov.my

23) Skim Biasiswa National Science F
www.masduke.net/download/nsf.doc

24) Kementerian Sains, Teknologi Dan Inovasi Malaysia
www.mosti.gov.my

25) Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO )
www.perkeso.gov.my

26) Permodalan Nasional Berhad (PNB)
www.pnb.com.my

27) Sarawak Shell Berhad
www.shell.com.my

28) Sapura Industrial Berhad
www.sapuraindustrial.com.my

29) Terengganu Advanced Technical Institute
www.tatiuc.edu.my

31) Yayasan Felcra
esistem.felcra.com.my/yayasan/index.html

32) Yayasan Pahang
www.yp.org.my

33) Yayasan Sabah
www.ysnet.org.my

34) Yayasan Selangor
www.yayasanselangor.org.my

35) Yayasan Tenaga Nasional Berhad
yayasan.tnb.com.my

36) Yayasan Kelantan Darulnaim (YAKIN )
www.yakin.kelantan.gov.my

37) Yayasan Terengganu
www.ytrg.terengganu.gov.my

38) Yayasan Pelajaran Johor (YPJ )
www.johordt.gov.my/ypj

39) Yayasan Biasiswa Sarawak Tunku Abdul Rahman
yayasansarawak.org.my/form/TAR.pdf

http://esilav2.jpa.gov.my/
esilav2.jpa.gov.my
http://esilav2.jpa.gov.my/
esilav2.jpa.gov.my
»»  BACA SELANJUTNYA...

Sukar ke Memujuk Perempuan Yang Merajuk?

assalamualaikum.

erm..dah lama ye rasanya saya tidak bercoloteh pasal cinta nie... biasanya pasal isu semasa... Tapi apalah salahnya jika sesekali bertukar angin menghala ke timur pula..

Dan tajuk yang bermain di fikiran saya sekarang ni adalah "Sukar ke Memujuk Kekasih Hati Yang Merajuk?"



comel la picture nie.. kredit tu Blogger Ain Zulaikha.


kembali kepada tajuk perbincangan kiita.. Selalu saya tengok mereka yang dah couple ni, bila sebelah pihak merajuk biasanya bukan lah disebabkan oleh kes kes yang berat... hal kecik je kata orang dulu dulu..benda boleh settle... tapi itu lah... adat bercinta... mesti tahap kemanjaan dia lain sikit...

secara teorinya tidaklah terlalu susah nak memujuk wanita yang merajuk nie.. cuma perlukan beberapa teknik yang berkesan untuk menjayakan misi dan misi...

so, apa yang lelaki perlu buat....?

1. Lembutkan Mulut untuk memohon maaf.. jangan terlalu ego dengan diri sendiri.. biasala perempuan... sifat manja dia lain macam sikit...tu belum kawin lagi.. kalau dah kawin....?

2. Kalau kes berat, better biarkan dia 2-3 hari... agar dia boleh berfikir secara rasional.. biasanya kalau time time angin monsun ni, mood dia kurang baik sikit.. takut ada yang naik muka nanti.

3. berikan lah dia sejambak bunga. - Rata rata perempuan cakapje tak suka bunga..tapi kita jangan lupa, bunga dan perempuan memang tak dapat di pisahkan... sebaiknya buat lah suprise dekat dia dengan memberi sejambak bunga dengan ucapan maaf walaupun ia bukan silap kita..


last but not least, lagu yang mampu membuatkan anda tersentuh.


see you.





»»  BACA SELANJUTNYA...

Tuesday, June 12, 2012

Biodata Penuh Ustaz Azhar Idrus

assalamualaikum..

09 jun 2012 yang lepas saya berkesempatan untuk menghadiri ceramah agama yang disampai oleh ustaz azhar idrus.. ye la.. biasa dengar ustaz ceramah dekat youtube dan fan page dia je.. so bila dia turun batu pahat buat ceramah, masa ni la kita nak merasakan "Aura" ustaz azhar..




secara amnya, memang saya teringin nak mengenali ustaz azhar idrus nie secara lebih dekat.. so, setelah di google, ini lah yang saya dapat untuk dikongsikan bersama...

Latar belakang pendidikan Ustaz Azhar Idrus: 

Sekolah Sultan Sulaiman. Sekolah Rendah dan Menengah di Sekolah Inggeris, tidak pernah belajar di mana-mana Sekolah Arab, Sekolah Pondok Madrasah atau sekolah agama. Beliau mula menuntut ilmu agama bermula pada tahun 90-an.

1. Bersekolah di Sekolah Inggeris Sultan Sulaiman Kuala Terengganu hingga Tingkatan 6. 

2. Pernah menjadi seorang guru muzik pada tahun 1985 Mulai belajar agama sekitar tahun 1990.

3. Belajar secara talaqqi lebih kurang dengan lapan orang guru dalam tempoh   12 tahun. 

4. Antara guru beliau ialah Tuan Guru Haji Muhammad Zin Pondok Lubuk Pandan Wakaf Tapai.


sedikit sedutan ceramah ustaz azhar di batu pahat baru baru ni..



# terkilan tak dapat dengar ceramah ustaz dan outing kerana berada di minggu exam.. tak pe.. ada umur dan rezeki pasti saya kan hadir ceramah agama ustaz..  :)








»»  BACA SELANJUTNYA...

Monday, June 4, 2012

Kelebihan Window 8 Release Preview 2012

assalamualaikum..

dah lama blog ini terbiar... dan kali ini, alhamdulillah saya diberikan kekuatan untuk mencoretkan serba sedikit di hamparan blog saya...  Mungkin ramai yang sudah sedia maklum berkenaan window 8 yang diwar-warkan oleh microsoft.. Dan saya sudah upgrade laptop asus saya ni dari window 7 kepada window 8 release preview.



memang teruja bila dapat mencuba window8 yang baru ni.. terasa seperti pakai laptop baru.. dan yang paling penting, terasa baru sahaja belajar mengenali dunia computer.. yup.. totally transform... 

dan di sini saya cuba untuk berkongsikan idea dan pandangan saya mengenai window8 yang baru sahaja saya cuba...


1. INTERFACE

kemas... itu yang saya boleh katakan... window 8 di lengkapi dengan interface  yang sangat kemas. tidak seperti window terdahulu yang gambar bukit menjadi wallpaper rasmi window.. tetapi tidak pada window 8. apa yang anda lihat dalam gambar di atas, itulah interface rasmi untuk window 8.. so owesome..!

2. PERFORMANCE

so far laju... install, run program sangat laju... tiada masalah... mungkin ia bergantung juga kepada RAM dan processor yang laptop anda gunakan..

3. JUAL BELI ONLINE


apa yang saya dapat lihat, microsoft nampak gayanya dah mula meniru gaya apple.. menggalakkan user download.. its so good.. memandangkan kemana sahaja ada wifi, maka tiada masalah untuk download or subscribe news or so on...

4. ONE CLICK ON HOME SCREE

Itu yang menarik pada window 8 ni.. hanya satu click saja pada menu shortcut, ia sudah membawa anda ke apps tersebut.



sekian... semoga memberi manfaat kepada anda.. insyaallah nanti saya akan ajar cara install window8 ^_^
»»  BACA SELANJUTNYA...