HuzairieHusinBlog: Bagaimana Mahu Menjadi Pemimpin Yang Hebat.

Saturday, November 30, 2013

Bagaimana Mahu Menjadi Pemimpin Yang Hebat.

assalamualaikum

menjadi pemimpin nie bukanlah benda yang senang macam yang hangpa suma dok pikir. Banyak benda kot yang hangpa nak kena handle. Tanggungjawap pada organisasi lagi. pada keluarga lagi. pada agama lagi.. kalau itu hangpa suma tak leh handle, macam mana nak jadi pemimpin yang hebat tak?

aku bukan lah dilahirkan sebagai seorang pemimpin. tapi apa yang aku belajar di UTHM nie, banyak mengajar aku macam mana nak jadi leader yang bagus. Thanks.


aku dok perhati je diorang yang ada kuasa nie.. ada yang bagus. ada yang macam hampeh.. tak nak la cakap sape. nanti ke saman lak. so, aku sebagai orang bawahan yang selalu deal dengan orang atas nie, nak kongsi la sikit sikap2 leader yang bagus atau hampeh atau macam mana hang nak jadi boss yang bagus.

#ADA VISI DAN MISI SENDIRI

- as a leader, hang kena ada visi dan misi hang sendiri. hang sebagai ketua, ydp, presiden kena ada tujuan hang nak bawak organisasi, persatuan, kelab etc ke mana. kalau hang sebagai pak turut, dok ikut je mantan mantan presiden, ydp, ketua yang sebelum nie, memang tak ke mana la.. baik hang jadi AJK je. sama je.. betul?

#Boleh Dengar Pendapat Orang Bawah

-haaa... ni lagi satu bab yang aku membebel.. ada orang tak suka baca apa aku tulis.. ah! lantak la.. blog aku.. bukan blog kau.. okeh.. teremosional lak.. okeh.. kat mana tadi.... haa.. boleh dengar pendapat orang bawah hang tu.. apa.. hang ingat orang bawah hang nie bodoh sangat ke sampai dia tak boleh bagi pendapat.. asal bagi pendapat je hang nak protes.. nak melenting..woi! apa jenis leader la hang nie.. at least hang tak sokong pun cadangan dia, bukan macam tu hang nak protes. bodoh bertingket tingket.. kalau hang tak suka, hang bagi la hujah hang kenapa hang tak suka.. maybe dia tak taw.. boleh?

#Mesra Alam

- Mesra alam kat sini maksudnya hang kawan tak pilih bulu la.. tahu la hang leader.. abes semua orang bawah hang, hang buat macam kuli.. apa.. hang ingat kami orang bawah nie barua hang ke apa??? nie bergaul dengan orang bawah pun tak nak.. sembang memang tak ada la.. leader macam nie aku suggestkan hang pergi balik kelas public speaking. belajar balik macam mana cara berkomunikasi dengan betul. bukan dengan kroni hang je hang bercakap.. dah la tak bercakap sangat, salam pun tak tengok muka.. apahal?  dah besar sangat ke jawatan hang tu?

#Kroni a.k.a  Tak Ada Orang Lain Hang Nak Pilih

- ini satu bab yang aku nak melenting nie.. pasal kroni.. aku dah bosan dengan leader macam nie.. tak habis habis hang pilih kroni hang je untuk handle pape.. abes orang lain dalam organisasi nie tak layak ke apa? bodoh buat kerja? tak pandai handle apa apa...? leader macam nie patut campak dalam longkang je.. mengirap betul aku..


okeh.. cukup lah.. kalau ada leader yang baca entry nie, hang pikir la balik.. kalau hang ada ciri ciri macam nie, baik hang letak je jawatan hang tu.. tak payah jadi ketua.. buat menyemak je.. aku tulis semua nie berdasarkan pengalaman aku sebagai orang bawahan.. aku tahu apa yang diorang rasa.. aku pernah ada kat atas.. aku pernah ada kat bawah.. tup tup hang terus naik atas.. mana hang nak rasa perasaan orang bawah nie...

lagi satu, tak semua leader aku kenal perangai macam gampang nie.. kebanyakkan semua yang bagus bagus.. cuma ada la sesetengah leader nie bajet bagus..

sekian.. 
(Luahan hati orang bawahan)

0 orang gemar komen entry aku:

Post a Comment

Luahkan Isi Hati Anda Di Ruangan Komen Ini. Saya Amat Hargainya. =)